söndag 3 december

Viltvård

Döda fåglar på rad var örnföda

En barnfamilj på promenad utanför Lisslö, söder om Norrtälje, upptäckte i måndags att det låg 20 döda fåglar uppradade på isen en bit från land.

 

Först trodde vi att det var någon sorts vägmarkering men när vi kom fram såg vi att det var 20 döda fåglar, duvor, skator och kajor, som låg uppradade med samma avstånd mellan sig, säger mannen i familjen till dn.se.

Under måndagskvällen undersökte polisen platsen och hittade lösningen. Fåglarna var skjutna av en jaktvårdare i trakten som hade lagt ut dem på isen för att mata den havsörn som finns i området.

Stammen av havsörn har återhämtat sig mycket tack vare utfodring, säger Fredrik Widemo, vilt- och naturvårdsstrateg på Jägareförbundet.

Utfodringen är fortfarande en viktig verksamhet, även om den inte bedrivs i samma omfattning som förr. Det är väldigt viktigt att man inte använder vilt skjutet med blyhagel, eller slaktrester och räntor från vilt skjutet med blykula vid utfodring. Självfallet vill ingen jägare att rovfåglar, eller däggdjur som räv eller vildsvin, ska drabbas av blyförgiftning, säger Fredrik Widemo.

 

Läs mer:

Jägareförbundets råd om ammunition och kötthantering

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.