Publicerad 9 februari 2016 - 14:55
WWF: Viltkött klimatsmartare än baljväxter

Landsbygdministern Sven-Erik Bucht (S) har i dagarna blivit hårt kritiserad efter att han konstaterat att köttkonsumtion inte är ett miljöproblem.
Men WWF menar att han kan ha en poäng – i alla fall om man pratar om viltkött.
I en intervju under måndagen sa landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till radioprogrammet Matens Pris att han inte såg några miljöproblem med att vi åt för mycket kött i Sverige.
Uttalandet mötte stor kritik och SVT med flera radade upp experter som visade hur stora koldioxidutsläpp köttproduktionen genererade.
Men Världsnaturfonden håller inte med – i alla fall om man pratar viltkött.
För i Köttguiden från 2015 menar man att viltköttets miljöpåverkan endast kan jämföras med ekologiska baljväxter. Konventionellt odlade baljväxter däremot bör man vara försiktig med eftersom det används bekämpningsmedel vid produktionen.
Så mycket viltkött bidrar jägarna med.
Svenska jägare skördar 16.000 ton viltkött årligen.
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.