lördag 25 maj

Viltsmak

Svenskt Sigill certifierar viltkött?

En märkning av svenskt viltkött med Svenskt Sigill kan komma att omfatta både hägnat och frilevande vilt. Foto: Olle Olsson

– Sedan en tid pågår diskussioner om att ta fram en standard för såväl vilt i hägn som frilevande vilt, säger Linda Cederlund, vd på Sigill Kvalitetssystem AB, som handhar märket Svenskt Sigill.

På sajten Klimatsmart.se förklarar hon vad en sådan certifiering skulle kunna omfatta.
– Det handlar bland annat om vård av vilt i hägn, hur jakten går till, hur viltet hanteras efter skottet och hur ursprung och spårbarhet kan säkerställas, säger Linda Cederlund i artikeln.
– Vi jobbar sedan ett par år med detta i ett projekt tillsammans med Svenska Viltmatakademin. Det finns redan utkast för certifiering enligt IP Vilt, fortsätter hon.
Akademin har ett uppdrag från Jordbruksverket att se över hur man skulle kunna certifiera svenskt vilt.
– Vi tyckte att Svenskt Sigill skulle vara en utmärkt samarbetspartner då deras certifieringssystem passar även oss. Projektet har nu pågått ett tag och vi känner oss klara med vår del av certifieringen. Den ska nu godkännas av Svenskt Sigill och komma i bruk, säger Maria Silfverschiöld, Svenska Viltmatakademin till Klimatsmart.se.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.