Vilt med asiatisk inspiration

Viltkött passar utmärkt att tillaga med asiatisk inspiration. En rundbottnad wokpanna används till dessa två recept. Wokpannan är avsedd att användas på en gasspis för att värmen ska komma åt över hela botten. Det fungerar även utmärkt att, som här, ställa den i glödbädden på grillen.
Asiatisk buljongsoppa med vildsvinsfilé och pak Choi
4 personer 500 g vildsvinsfilé, tunt skivad
4 portioner äggnudlar
1 pkt salladslök, tunt skivad
2 morötter, skalade och tunt strimlade på längden
3 dl böngroddar
2 huvuden pak choi, skivade
2 tomater, urkärnade och hackade
1 kruka koriander, hackad
1 l viltbuljong eller 1 l vatten och två buljongtärningar
1 grön chili, urkärnad och strimlad
50 g cashewnötter, grovt hackade
Koka nudlarna enligt förpackningen, spola med kallt vatten och låt rinna av i durkslag. Fördela nudlar och grönsaker i portionsskålar. Koka upp buljongen med den skivade chilin, låt koka några minuter. Tillsätt köttet och stäng av plattan, rör om ett par varv och fördela kött och buljong i skålarna. Toppa med koriander och nöthacket.
Grillwokad älgrostbiff med grönsaker och shiratakinudlar
4 personer800 g älgrostbiff, strimlad
400 g shiratakinudlar
1 röd paprika, strimlad
2 morötter, skalade, delade och tunt skivade
150 g purjolök, tunt skivad
200 g minimajskolvar, delade på längden
¼ vitkålshuvud strimlat
200 g champinjoner, skivade
1 kruka mynta, hackad
2 msk sesamolja till wokningen
Marinad till köttet
2 msk sesamolja
0,5 dl rapsolja
1 msk färsk ingefära, riven
1,5 msk tamarisoja
1 röd chili, mild, skivad
2 msk koriander, färsk hackad
Blanda marinaden med det strimlade köttet och låt stå minst en timme innan tillagning.
Woksås
4 msk ostronsås
1 msk tamarisoja
2 msk fisksås
1 msk kycklingfond, flytande
2 krm svartpeppar, malen
3 vitlöksklyftor, finhackade
Förbered nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Värm wokpannan riktigt het, lägg i grönsakerna först och woka dem nästan klara. Lyft upp grönsakerna och woka köttet hastigt i riktigt varm panna. Lägg tillbaka grönsakerna, tillsätt nudlarna och woksåsen. Blanda runt och låt nudlarna bli varma. Strö hackad mynta över innan servering.
Matnyttigt från det asiatiska köket
Shiratakinudlar tillverkas av mjöl som utvinns från en växt som heter konjakknölkalla. De är smakneutrala och passar bra i soppa, wok och sallad. Nudlarna innehåller bara tre gram kolhydrater per portion och passar därför bra om man följer en LCHF-diet. Kalorinivån är låg, bara tio kalorier per portion, vilket även passar om man följer 5:2-dieten. Shiratakinudlar finns numera att köpa i de flesta livsmedelsbutiker.
Ostronsås framställs genom att koka ostron i saltlag, soja och kryddor. Fisksås är en asiatisk smaksättare som tillverkas av fermenterad – jäst – fisk. Den finns i olika varianter och en del är smaksatta med örter och kryddor.
Tamarisoja är en japansk soja som är framställd av enbart sojabönor, till skillnad från ”vanlig” soja som även innehåller vete.
Pak choi är en bladgrönsak och kallas ibland åkerkål eller salladskål. Det är en vanlig ingrediens i asiatisk matlagning. Kan ersättas med kinakål eller vitkål.
Koriander är en krydda som många älskar, men andra har svårt för. I det senare fallet går den att ersätta med mynta eller thailändsk basilika.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.