Skär bort mer kött runt sårkanalen

Nu kommer Livsmedelsverket med rekommendationen att skära bort minst en decimeter opåverkat kött runt sårkanalen, samtidigt som restriktionerna för gravida och barn plockas bort. Foto: Lars-Henrik Andersson

Skär bort minst en decimeter opåverkat kött runt sårkanalen.
Det är de nya, skärpta, rekommendationerna som Livsmedelsverket går ut med.
Däremot tar verket bort restriktionerna för gravida och barn. Så länge man följer de nya råden vill säga.

För cirka två år sedan kom Livsmedelsverket med en rapport som visade att det förekom blyrester i älgfärs. Det var då som Livsmedelsverket, Sveriges veterinärmedicinska anstalt och Svenska Jägareförbundet inledde ett samarbete för att studera hur man bör hantera viltköttet för att få bort blyresterna. Under arbetets gång gick Svenska Jägareförbundet ut med rekommendationer om att skära bort minst fem centimeter opåverkat kött runt sårkanalen.

Dubbelt så mycket
– När vi nu har de slutgiltiga resultaten ser vi att det krävs att man skär bort tio centimeter opåverkat kött runt sårkanalen, eller använder blyfri ammunition för att få bort blyresterna. När det gäller småvilt, som skjuts med blyhagel, ska synbart påverkat kött skäras bort, berättar Fredrik Widemo från Svenska Jägareförbundet som varit med och utfört undersökningarna.

Splitter
Blyhalterna kan vara höga i viltkött eftersom splitter från blyammunition kan förorena köttet runt sårkanalen. Detta kött används ofta till färs, grytbitar eller skav. Livsmedelsverket tog därför fram råd gällande konsumtion av viltkött. Barn under sju år och kvinnor som är eller planerar att bli gravida bör undvika att äta sådant kött oftare än någon gång per år. Övriga bör inte äta sådant kött oftare än en gång per vecka.
Dessa restriktioner plockas nu bort, såvida man skär bort en decimeter opåverkat kött.

Viltkött är bra
– Vi ska dock samtidigt komma ihåg att viltkött är det bästa tänbara köttet: naturligt, lokalproducerat, klimatsmart, etiskt skördat, fritt från mediciner. Och det ska viltköttet vara även i framtiden också.
Idag finns blyfri kulammunition men ett problem för jägarna är att det inte alltid finns blyfria kulalternativ att köpa till alla kalibrar.
– Vi tror att många jägare frivilligt kommer att påbörja en övergång till blyfri ammunition och märker redan tydligt av ett ökande intresse. Nu gäller det för ammunitionsbranschen och vapenhandeln att vara beredd på att efterfrågan kan öka för i stort sett alla kulkalibrar i klass 1 och 2, säger Fredrik Widemo och fortsätter:
– I kaliber 6,5×55 och ytterligare några mer ovanliga kalibrar saknas idag fabriksladdade blyfria alternativ som uppfyller kraven för klass 1. Svenska Jägareförbundet har inlett diskussioner för att få till stånd en förändring av klassindelningen för kalibrar, vilket då kan lösa problemet för dem som vill använda blyfri ammunition.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.