Svenskt vilt i världen

Christer Eklund, köksmästare på Öster Malma, bjöds in till inspirationsdagen i Södertälje för att dela med sig av kunskap om viltkött. Här provsmakar han Magdalena Kondratovics och Violetta Filipczaks kåldolmar. Foto: Lena Runer

Kåldolmar i tomatsås på polskt vis, svenskt dillkött, amerikanska hamburgare med coleslaw, chivapchichi från Balkan, kryddiga shish kebab och viltgryta med aubergine och potatis.

Det var några rätter som skapades när kockar från skolor och äldreboenden i Södertälje under en inspirationsdag fick fria händer att laga till var sitt paket hjortviltfärs och gryt­bitar av hjortvilt.
– Var inte rädd för viltköttet, behandla det som vilket kött som helst, uppmanar Pelle Höög.
Utbildarna Pelle Höög och Bengt-Åke Andersson är själva jägare och har sett hur osäkra många blir när de får en bit viltkött framför sig. “Hur gör man? Det här måste väl tillagas på något speciellt sätt?”
– Nej då. Man använder ju samma tillagnings­metoder som för allt annat kött, informerar Pelle.

Foto: Lena Runer Chivapchichi (ćevapčići)
4 personer
800 g viltfärs
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
0,5 gul lök, skalad och finhackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, grovmalen
2 krm spiskummin
3 msk ajvar relish
0,5 dl oregano, färsk och hackad
1 ägg
Smör och olja till stekning

Svetta lök och vitlök med lite smör i en stekpanna, häll i alla kryddor förutom oregano. Häll lök- och kryddblandningen i en bunke, tillsätt ajvar relish, oregano och ägg. Låt svalna något. Blanda ner viltfärsen, forma järpar eller korvar och stek i knappt tio minuter. Fyll ett pitabröd med chivapchichi, sallad, fint skuren gul lök, ajvar relish och yoghurt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst