Småländska vildsvin blir thailändska vårrullar
När småländska vildsvin tillagas på thailändskt vis uppstår en lyckad kulturkrock. Svensk Jakts reporter Lena Runer tillbringade en eftermiddag i Sirima Chandangs kök
i småländska Blomsterhult. Häng med!
Sirima Chandang kom till Sverige för fem år sedan, och eftersom hennes man Stefan
Simonsson är hängiven jägare har mycket vilt hamnat i köket. – När jag kom hem med ett
nyskjutet vildsvin, tog Sirima med vana hand om det, minns Stefan som imponerades av hur hon tog tillvara på precis allt! Huvud, inälvor och så vidare. När Sirima gör vildsvinskorv köper hon exempelvis inga fjälster – hon sköljer vildsvinets tarmar tio gånger enligt en
speciell procedur. Köttet mals och kryddas med vitlök och koriander.
Thailändska vårrullar med vildsvinsfärs
40 Vårrulla
Att göra vårrullar tar tid, men det är inte svårt. Och det är definitivt värt allt besvär. Knapriga vårrullar uppskattas av både stora och små. Sirimas vårrullar är fyllda med vildsvinsfärs och goda grönsaker. De passar som plockmat innan middagen, som varmrätt tillsammans med en god sallad eller som en av rätterna i en buffé. Vårrullarna kan göras i god tid innan middagen och sedan styckfrysas. De kan sedan friteras direkt.
500 g vildsvinsfärs
40 st ark vårrulledeg (spring roll pastry finns i frysdisken i asiatiska butiker)
ev 1 dl stekta kantareller eller annan svamp
2 msk sojasås
2 msk ostronsås
2 msk socker
2 pressade vitlöksklyftor
500 g morötter, tunt strimlade
500 g vitkål, tunt strimlad
2 dl gröna ärtor
200 g asiatiska glasnudlar
neutral olja till fritering
Till servering sweet chilisås
Strimla eller riv morot och vitkål. Lägg glasnudlarna i en skål, häll på kokande vatten och låt dem ligga fem minuter. Häll av vattnet och klipp eller skär nudlarna i mindre bitar. Ta fram en rymlig stekpanna och fräs morot, kål och eventuellt svamp i olja på medelvärme cirka fem minuter.
Blanda i de gröna ärtorna och glasnudlarna. Lägg i en stor skål.
Stek vildsvinsfärsen i samma stekpanna på hög värme i cirka tre minuter. Rör så att färsen blir finfördelad. Blanda ner färsen i grönsaksskålen. Låt allt svalna.
Så här rullar du vårrullarna
Lägg degplattan framför dig med en spets mot dig.
Lägg cirka 2 matskedar färs- och grönsaksfyllning en bit in på vårrullearket. Vik in spetsen mot mitten, vik in sidorna mot mitten och rulla ganska hårt tills bara spetsen sticker upp. Pensla spetsen med vatten för att ”klistra” ihop vårrullen.
Lägg varje vårrulle på en bricka eller plåt med skarven nedåt. Täck gärna över med en handduk eller med plastfolie. Packa i plastfolie och frys, om du gör en stor sats.
Fritering
Hetta upp olja i en kastrull. Vänta tills oljan är ordentligt varm innan du börjar fritera. Lägg ner en bit vitt bröd för att kontrollera att oljan har rätt temperatur. När brödbiten blir gyllenbrun på en knapp minut lägger du ner vårrullarna. Lägg i några vårrullar i taget och fritera tills de blir gyllenbruna. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Stek i panna
Du kan också steka vårrullarna i stekpanna i lite olja.
Nudelsoppa med vildsvinsfrikadeller
4 pers
En lättlagad soppgryta som är lätt att förbereda i förväg. Grönsaker, nudlar och buljong kan du variera som du vill.
Vildsvinsfrikadeller
400 g vildsvinsfärs
1 ägg
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
2 tsk oyster sauce (finns i asiatiska hyllan)
1 krm mald koriander
Blanda ingredienserna till färsen och forma små bollar. Koka upp vatten. Sänk ner frikadellerna med hjälp av en hålslev och låt koka cirka fem minuter, eller tills frikadellerna flyter upp till ytan. Lägg dem åt sidan.
Buljong
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong eller kycklingbuljong
ev 1 tsk fisksås (finns i asiatiska hyllan)
1/2 röd chilifrukt
ev 1 bit citrongräs
Grönsaker
100 g strimlad pak choy, salladskål, eller savoykål
5 salladslökar
1 morot, tunt strimlad
Koka upp vatten och buljongtärning, tillsätt fisksåsen, chilin och eventuellt citrongräs. Låt koka några minuter. Lägg den strimlade moroten, pak choy/kål och salladslök till att sjuda någon minut, grönsakerna ska fortfarande ha spänst kvar. Lägg i de färdiga frikadellerna så att de blir varma.
Nudlar
100 g glasnudlar eller äggnudlar
Koka nudlarna enligt instruktionen på förpackningen. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
Servering: Lägg lite färdigkokta nudlar i botten på varje portionsskål. Häll över den kokheta buljongen med grönsakerna och frikadellerna.
Lena Runer
Så rullar du
Det är lite pyssel att rulla vårrullar, fördelen är att rullarna går att förbereda långt i förväg. Spring roll pastry hittar du i frysdisken i asiatiska livsmedelsaffärer.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.