Rapphöna med konjakssås och pyttpotatis

Foto: Lena Runer

Att tillaga fågel är en konst som alla kan lära sig. Och när denna behärskas så är det inga problem att överraska middagsgästerna med oväntade, uppskattade anrättningar utöver det vanliga.

4 personer
2 rapphöns, utskurna bröst och lår
Rapsolja och smör till stekning
Salt och peppar
800 g potatis, tärnad 
1 gul lök, hackad 
200 g morot, skalad och tärnad
Rapsolja och smör till stekning

Bryn fågeln några minuter på vardera sidan i matfettet till fin färg, salta och peppra. Sänk värmen och efterstek tio minuter under lock. Ta ur fågeldelarna och låt vila 5–10 minuter. Glöm inte att slå stekspadet i såskastrullen.
Hetta under tiden upp matfett i en stekpanna på medelhög värme.
Stek potatisen och morötterna knapriga. Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna med rönnbärsgelé.
 
Sås
10 cl konjak
1 dl vispgrädde 
2 msk kycklingfond, koncentrerad
steksky från fågelstekningen
Häll grädde, fond och konjak i en kastrull. Koka upp. Smaksätt med lite sky, salt och peppar. Sänk till medelvärme och låt sjuda i fem minuter.

Recept: Christer Eklund

Någonting att dricka

Rapphönan får sällskap vid bordet av en pinot noir från Oregon i USA.
Delinea 300 Pinot Noir (6278) kostar 99 kronor. Det har doft av fatlagring, men är också friskt fruktigt med inslag av hallon och jordgubbar. Det är medelfylligt i munnen med bra syra.
Har du en fransk pinot noir från exempelvis Volnay eller annan plats i Bourgogne kommer den förstås också att passa.
Bertil Lundvik

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.