Honungsduva med ­citruspotatis och bönor

Foto: Lena Runer

Att tillaga fågel är en konst som alla kan lära sig. Och när denna behärskas så är det inga problem att överraska middagsgästerna med oväntade, uppskattade anrättningar utöver det vanliga.

4 personer
2 duvor delade på längden, med ryggraden bortklippt 
Smör till stekning  
Salt och peppar
800 g potatis, i klyftor
1 citron, klyftad 
1 lime, klyftad
Rapsolja och smör till stekning
6 kumquats, halverade
200 g sockerärter
200 g haricots verts

Sås
1 citron, pressad
2 msk honung, flytande
50 g smör 

Vik ut duvorna, salta och peppra. Sätt ugnen på 180 grader.
Koka potatisklyftorna med hälften av citronklyftorna i lättsaltat vatten i cirka tio minuter. Häll försiktigt av vattnet, låt svalna något.
Bryn duvorna cirka tre minuter på varje sida, i stekpanna med smör. Lägg över i ugnssäker form och baka i ugn i 15–25 minuter.
Värm rapsolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt smör och stek potatis med resten av citronerna i cirka tio minuter, tills potatisen fått fin färg. Smaka av med salt och peppar.
Häll citronjuicen i en kastrull, tillsätt honung och koka upp. Vispa ner smöret klickvis, låt sjuda på svag värme i fem minuter.
Koka bönorna i lättsaltat vatten, häll av och tillsätt en klick smör.

Någonting att dricka

Till honungsduvan har jag valt ett österrikiskt vin på druvan pinot noir. Vinet heter Loimer Terassen Pinot Noir (2875) och kostar 99 kronor.
Det är ett mjukt, lättdrucket vin som genom sin höga syra ändå kräver mat för att komma till sin rätt. I doft och smak hittar man bland annat jordgubbar och hallon.
Du kan även välja ett vin på samma druva från Nya Zeeland för 119 kronor, Gumfields Pinot Noir (6407), med liknande smak och doftkaraktär. Lite fylligare och lite kryddigare är det dock.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.