Fyra alternativ till potatis

Foto: Lena Runer

Den gamla vanliga potatisgratängen eller den råstekta potatisen börjar kanske kännas tråkig, eller försöker du äta enligt LCHF-dieten?
Här kommer några recept på lite annorlunda tillbehör till viltköttet.

Ljummen sallad med couscous och mynta
Foto: Lena Runer4 personer
Jag har använt en sorts couscous som är ganska stor, den kan man hitta i välsorterade eller utländska matvaru­butiker. Det går utmärkt att använda den vanliga sorten. Spola grynen i kallt vatten efter ­kokningen för att kyla ned.
4 dl couscous, kokt enligt förpackning och nedkyld
2 st tomater, urkärnade och tärnade
0,5 st gurka, skalad, urkärnad och tärnad
1 st gul paprika, urkärnad och tärnad
1 st röd paprika, urkärnad och tärnad
1 st gul lök, skalad och finhackad
1 st kruka mynta, ­finhackad
4 msk olivolja
salt och grovmalen svartpeppar

Svetta löken i en stekpanna med olivoljan. Tillsätt paprika, gurka och tomat vänd runt och ta av från värmen och blanda ner couscousen och myntan, smaka av med salt och peppar.
Servera gärna med krydd­igt vildsvinskött och en kall yoghurtsås.

Buljongkokta grönsaker   
Foto: Lena Runer4 personer
1 st kålrabbi, skalad och tärnad
2 st morötter, skalade och tärnade
1 st stor palsternacka, skalad och tärnad
1 st fänkål, klyftad
1 st gul lök, skalad och klyftad
1 st vitlöksklyfta, finhackad
1 st grönsaksbuljong­tärning
2 dl vitt vin
1 ask cocktailtomater, delade
5 dl vatten
0,5 st kruka färsk timjan, finhackad
salt och peppar

Koka upp vatten och vin med buljongtärning, lägg ner grönsakerna och koka i cirka 15 minuter. Det ska vara lite ”bett” i grönsakerna. Vänd ner tomathalvorna och den hackade timjanen. Servera med till exempel kokt rimmad älgbringa eller kokta tärningar av valfritt viltkött, och servera som köttgryta.

Vitkåls- och svampgratäng med parmesanost och vitlök  
Foto: Lena Runer4 personer
En riktig LCHF-klassiker som även innehåller svamp, här är det inte så noga med att följa receptet. Du kan variera genom att tillsätta morötter eller vad du nu har hemma i kylen.

0,5 st vitkålshuvud, ­strimlat
200 g champinjoner, skivade
2 dl vispgrädde
2 dl riven ost
0,5 dl riven parmesan
150 g smör till stekning
salt och svart­peppar

Stek vitkålen och svampen i smöret, det kan se mycket ut med 150 gram, men jag lovar att det blir mycket godare om kålen nästan kokar i smör.
Smaka av med salt och peppar. Häll över i en ugnsfast form. Slå på grädden. Lägg den rivna osten över och gratinera i 200 grader i ca 20 minuter.
Servera gärna med bearnaisesås

Ugnsrostade rotfrukter med honung och fetaost
Foto: Lena Runer4 personer
2 st stora morötter, skal­ade, delade och klyftade
3 st rödbetor, skalade och klyftade
0,5 st rotselleri, skalad och skuren i 2×3 cm bitar
1 st stor palsternacka, skalad och skuren i 2 cm bitar
0,5 st kålrot, skalad och skuren i 2 cm bitar
1 st vitlöksklyfta, finhackad
1 msk balsamvinäger
1 tsk flytande honung
3 msk olivolja
2 tsk flingsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
3 kvistar färsk rosmarin, repad
200 g fetaost, tärnad

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg alla rotfrukter i en ugnsfast form, tillräckligt stor så att de inte ligger för mycket på varandra. Ringla över balsamvinäger, honung och olivolja. Salta och peppra, blanda runt med rosmarinen och rosta rotfrukterna i ugn cirka 30 minuter, tills de är mjuka med lite tuggmotstånd. Lägg upp på fat och fördela fetaosten över.
Gott till allt kött, kyckling och lite rejälare fiskar.

Recept: Christer Eklund

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.