Fasan Provençale

Foto: Lena Runer

De stora köken är världsberömda för sina exklusiva och fräscha maträtter. Dessa maträtter blir nästan ännu bättre med hjälp av vårt svenska vilt.

Fasan Provençale
4 personer
2 fasaner, utskurna lår och bröst
900 g potatis, tvättad och tärnad (pytt i panna storlek)
smör och rapsolja till stekning
salt och svartpeppar, grovmalen
gjutjärnsstekpanna eller annan panna som går att ha i ugnen

Salta och peppra fågeln, bryn bitarna i en stekpanna med olja och smör. Sänk temperaturen och stek nästan klart i pannan, ös med stekfettet då och då.
Brösten tar cirka fem minuter på var sida vid medeltemperatur, lårbitarna med ben tar något längre tid. Jag vill ha lätt rosa kött för att undvika att det blir torrt. Om man sticker in en liten kniv i köttet och det sipprar ut klar köttsaft, är det färdigt.
Lägg köttet att vila på en ­tallrik. Rengör stekpannan och stek ­potatisen i rapsolja på hög ­temperatur i början.
Sänk temperaturen och tillsätt en klick smör, krydda och stek potatisen mjuk.

Vitlökssmör
100 g smör, rumsvarmt
3 vitlöksklyftor, skalade och rivna
1 knippe persilja, finhackad
salt och malen vitpeppar

Rör ihop smöret, smaka av med salt och peppar. Rulla ihop till en rulle med hjälp av smörpapper, och lägg i kylen.
Arrangera fasanbrösten och låren ovanpå potatisen, skiva smöret och lägg på köttet. Ställ in i ugnen en minut i 170 grader så att smöret smälter lite.

Recept: Christer Eklund

Alternativt viltkött

Ersätt gärna fasanen med din favoritfågel, exempelvis gräsand.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.