And med choklad och glaserade äpplen

Foto: Lena Runer

Att tillaga fågel är en konst som alla kan lära sig. Och när denna behärskas så är det inga problem att överraska middagsgästerna med oväntade, uppskattade anrättningar utöver det vanliga.

4 personer
8 andbröst, utskurna 
Smör till stekning
Salt och peppar
Stek andbrösten i smör på medelvärme i 3-4 minuter. Salta och peppra. Vänd och ös brösten med stekfettet. Ta innertemperaturen som bör vara 52–57 grader.

Glaserade äpplen
2 röda äpplen, i klyftor
1 msk smör
1 msk strösocker
0,5 dl persilja, hackad
Hetta upp en stekpanna med smör, lägg i äppelklyftorna. Tillsätt socker, sänk temperaturen och låt äpplena glaseras. Vänd runt med finhackad persilja.

Sås
1 gul lök, skalad och finhackad
1 stjärnanis
1 vitlöksklyfta, skalad och finhackad
1 tsk strösocker   
2 dl rött vin
1 msk koncentrerad viltfond
2 dl vatten
Smör till stekning
1 msk smör, till att ”blänka” av såsen med
50 g mörk choklad, minst 70 procent kakaohalt, riven
Salt och peppar
Fräs lök, vitlök och anis i smör. Häll i det röda vinet och koka ner till hälften. Tillsätt viltfond och vatten, reducera till hälften igen, smaka av med salt och peppar.
Vispa ner chokladen och smöret i såsen. Se till att inte koka såsen efter det att chokladen är tillsatt, då kan såsen bli besk.
Servera med till exempel hasselbackspotatis.

Att blänka av en sås med smör
Genom att vispa ner en klick smör i såsen det sista man gör, får man en blank fin sås med lite rundare karaktär.

Recept: Christer Eklund

Någonting att dricka

Anden med den fylliga såsen har en perfekt följeslagare i ett vin från beställningssortimentet som heter Baltos (79246) och kostar 89 kronor. Det kommer från tämligen lilla okända området Bierzo i nordvästra Spanien och är gjort på druvan mencia, och har fatlagrats på franska och amerikanska ekfat. I den fruktiga doften hittar man toner av mörka bär, tobak, kaffe och dessutom kakao.
Smaken är fruktig, medelfyllig och relativt sträv utan mat. Vinet kan lagras en tid, så beställ gärna flera flaskor på en gång.
Ett annat alternativ som finns i butik är italienska Le Volte (32472) för 159 kronor. Det är ett mycket välbalanserat vin, gott nu men tål lagring flera år. Druvorna är merlot, sangiovese och cabernet sauvignon. Även här finns det kakaotoner i doften att upptäcka och så örtkryddor i massor.
Bertil Lundvik

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.