onsdag 17 april

Verket kör över delegationerna

Länens viltförvaltningsdelegationer har arbetat med att ta fram miniminivåer för lodjur men Naturvårdsverket tog ingen hänsyn till dessa. Foto: Olle Olsson

Naturvårdsverket tog ingen hänsyn till länens viltförvaltningsdelegationer när verket beslutade om miniminivåer av lodjur. Istället gick de på förra vinterns bristfälliga lodjursinventering.

Under hösten har samtliga läns viltförvaltningsdelegationer tagit fram förslag på miniminivåer, alltså golv, för den länsvisa lodjursstammen. Idag kom Naturvårdsverket beslut om golven – och de följer inte alls delegationernas förslag.
I Gävleborg ville viltförvaltningsdelegationen ha ett golv om 6 lodjursföryngringar. Där beslutade Naturvårdsverket istället om 13 föryngringar.
I Västra Götaland ville delegationen ha minst 18 loföryngringar. Där beslutade verket istället om ett golv på 7 föryngringar.
I Stockholm län fanns ett önskemål om 5 föryngringar. Här beslutade Naturvårdsverket istället om 2,5.
I hela det södra rovdjursförvaltningsområdet, från Skåne i söder till Södermanland i norr, fanns ett önskemål om att dela på 23 lodjursföryngringar. Men Naturvårdsverket sänker här golvet till 18,5 föryngringar.

Gick på inventeringarna
Listan kan göras lång där Naturvårdsverket nu kör över länens viltförvaltningsdelegationer. När Naturvårdsverket skulle ta fram de länsvisa lodjursgolven tittade verket på förra vinterns inventeringsresultat. Myndigheten har därefter tagit fasta på resultaten – och tillåter inte att något län i Mellansverige sätter ett högre golv än det antal lodjur som förra vinterns inventering visar.
För till exempel Västra Götalands del var förra vintern i stort sett grön. Det medförde att få lodjursföryngringar kunde hittas och säkerställas. Och när inventeringen pekade på att det fanns betydligt färre lodjur än de 12 föryngringar som viltförvaltningsdelegationen beslutat om sätter Naturvårdsverket ett golv baserat på hur många lodjur som faktiskt hittades. Oaktat om minskningen i lodjursstammen beror på en dålig inventering eller om lodjuren faktiskt har minskat i länet.
I de län som hade snö och där det därför hittades fler lodjur har Naturvårdsverket i flera fall höjt golven jämfört med delegationernas förslag.

Andra regler i syd?
Men ändå märkligare blir det när Naturvårdsverket plötsligt tillåter ”luftföryngringar”, alltså föryngringar som inte säkerställts, i södra Sverige. För vid förra vinterns inventering hittades inte så många lodjursfamiljer som nu är Naturvårdsverkets golv för stammen.
När varggolven togs fram tidigare i höst var det enligt verket omöjligt att inkludera ”luftföryngringar”.
Varför det plötsligt är möjligt när lodjurens golv i södra Sverige ska tas fram är oklart. 

Nya nivåer kan tas
Beslutet gäller som längst till och med den 8 december 2019. Nya miniminivåer kan komma att fastställas under perioden, uppger Naturvårdsverket.

Av Naturvårdsverket fastställda miniminivåer –
Lo (årliga föryngringar)

 

Inriktning för
miniminivåer under
perioden

Norra Rovdjursförvaltningsområdet 66,5  66,5
Norrbotten 17  
Västerbotten 13,5  
Jämtland 20  
Västernorrland 16  
     
Mellersta Rovdjursförvaltningsområdet 62 57,5
Dalarna 6,5  
Gävleborg 13  
Värmland 9  
Stockholm 2,5  
Uppsala 11,5  
Örebro 9,5  
Västmanland 3  
Västra Götaland 7  
     
Södra Rovdjursförvaltningsområdet  18,5  23
Södermanland  3  
Östergötland  3,5  
Jönköping 2  
Kronoberg 3  
Kalmar 3  
Gotland 0  
Blekinge 1  
Skåne 0  
Halland 3  
     
Summa hela landet 147  

Miniminivåer

De miniminivåer som fastställts är ett golv för lodjursstammen. Att det finns fler föryngringar än golvet innebär inte att överskottet ska beskattas genom jakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev