Vorsteh ökade med 48 procent

Två renodlade jakthundsraser har slagit sig in på topplistan över de raser som ökade mest 2007, nämligen strävhårig vorsteh och östsibirisk laika.

Svensk Jakt Publicerad 16 maj 2013 - 09:54

Generellt går jakthundsraserna kräftgång. Det gäller taxar, drivande-, sök- och spårhundar samt stötande och apporterande hundar.
Spetsar och raser av urhundstyp rycker däremot framåt, mycket tack vare jämthunden som ökat med 237 valpar till 1 721 nyregistreringar. Här kommer också den östsibiriska laikan in i bilden, med en ökning på 75 valpar till 235 nyregistreringar totalt förra året. Dessa båda raser står för en bra bit över hälften av ökningen!
Stående fågelhundar har haft en blygsam ökning med 3,4 procent. Den stora vinnaren i den rasgruppen är strävhårig vorsteh, som ökat med hela 48 procent! I rena tal 94 valpar fler än 2006, totalt 290 nyregistreringar. Det innebär att rasen är nummer fem på listan över de som ökat mest.
Tittar man på listan över de allra högsta registreringssiffrorna så toppas den som vanligt av schäfern, det har den gjort sedan 1964! I år har golden retriever gått om labradoren, de brukar turas om att hamna på andra respektive tredje plats.
På fjärde plats återfinns jämthunden och på femte plats borde taxen finnas, den är en ras med nio varianter och brukar i annan kennelklubbsstatistik redovisas som sådan, men här slås den isär. Eftersom strävhårig normalstor tax är den vanligaste varianten, så är det bara den som finns på topplistan, nämligen på elfte plats. Drevern återfinns på 15:e, engelsk springer spaniel på 16:e och gråhund på 19:e plats av de totalt 309 raser som registrerades förra året.
Det har dessutom introducerats ett antal nya hundraser i Sverige under 2007, flera av dem jakthundsraser.
En gammal klassiker i det sammanhanget är foxhound från Storbritannien som har återintroducerats efter många år. Denna ras ligger som grund för flera stövarraser i vårt land.
Marie Gadolin

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev