Vinnarna i Svensk Jakt Nyheters recepttävling

I Svensk Jakt Nyheter nr 1 utlystes en tävling där deltagarna skulle svara på en fråga och dela med sig av sitt bästa recept på viltfärs. Här presenteras nu de tio vinnande bidragen.

Frågan som ställdes var: Vad kallas de rengjorda tarmar, vanligen från gris eller får, som används som korvskinn?

Svaret på frågan var: fjälster.

Utöver detta skulle deltagarna skicka in sitt bästa recept på viltfärs. Många av tävlingsbidrag inkom, och efter hård gallring valdes till sist nedanstående tio recept ut som vinnare i tävlingen.

Tävlingen genomfördes i samarbete mellan Svensk Jakt Nyheter, Ankarsrum Assistent AB, NeverLost AB och Kakor & Monster AB.

1:a pris (Ankarsrum Assistent med tillbehör, boken Bengt & Börje grovhugget och finhackat) Runa Odén, Bonässund

Älgmuffins

 400 g älgfärs
1 gul lök
1/2 dl torkade trattkantareller
4 st fyrkantiga smördegsplattor
2 dl grädde
2 dl riven västerbottensost
4 ägg +1 ägg till penslingen
salt och svartpeppar
 
Fräs löken och färsen samtidigt och blanda dem. Smula trattkantarellerna och blanda detta med färsen. Salta och peppra.

Klä en muffinsform (förslagsvis en muffinsform med plats för sex stycken muffins per plåt) med smördegsplattorna. Blanda de uppvispade äggen med grädden och osten.

Fyll smördegsplattorna med färsen och äggblandningen. Pensla kanterna på smördegen med ägg.

Grädda i 200 grader i 15-20 minuter.

Servera med färska grönsaker, naturell crème fraîche och gärna syltade trattkantareller.

Runa Odén, Bonnässund.
————————-

2:a pris (NeverLost AddOn Grab bag, boken Bengt & Börje grovhugget och finhackat)
Johan Prestberg, Södertälje

Älgfärsstrudel

4 portioner
1 liter kantareller, gärna gula
2-3 stycken schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
500 g älgfärs
½ paket filodeg
1-2 dl gräddfil
Olivolja och smör till stekning
Salt, svart- och vitpeppar, chiliflakes.

Honungslingon:
4 dl lingon
1 dl honung

Ansa och klyfta svampen, skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna och stek vattnet ur svampen. Tillsätt en klick smör och stek knapriga. Låt sedan vila på ett hushållspapper. Sätt ugnen på 200 grader.

Olja pannan och stek färsen. När färsen börjat få färg, låt löken steka med tills färsen är färdig och löken mjuknat. Smaka av med salt, peppar och chili. Ta bort pannan från plattan och låt svalna helt.

Lägg dubbla ark filodeg på en skärbräda och ringla över lite olja. Klicka på hälften av älgfärsfräset, kantarellerna och gräddfilen. Fördela jämt över arket. Täck med ytterligare två filodegsark och fördela resten av fyllningen över dessa. Rulla ihop till en lång rulle och placera på en smord ugnsplåt. Grädda mitt i ugnen i cirka tjugo minuter eller tills dess att rullen fått en gyllene färg.

Rör ihop lingon och honung och använd som tillbehör till rätten. Servera direkt med en grönsallad, förslagsvis bestående utav krispsallat, ruccola, tunna rödlöksringar, gul paprika och tunt skivad rå blomkål. Gör en dressing med lite citron, balsamvinäger och olivolja.

Johan Prestberg, Södertälje

————–

310:e pris (Boken Bengt & Börje grovhugget och finhackat)
Peter Lindberg, Jonsered
Fredrik Wallner, Bromma
Mattias Pomphrey, Huskvarna
Caroline Ejderhall, Rångedala
Curt Andersson, Lund
Britt-Marie Larsson, Stockholm
Jakob Lindberg, Åkersberga
Inger Nordholm, Hargshamn

Älgfärsgulaschsoppa Hawaii

Det finns förmodligen ingen älg på Hawaii men ananasen som ingår i receptet får föra tankarna dit, en kylig vinterdag då soppan gör sig som bäst.
Soppan räcker till många.
700 g älgfärs
1 burk krossade tomater
5 köttbuljongtärningar
4 msk tomatpuré
5 vitlöksklyftor
1 gul lök
5-6 dl vatten
1 stor paprika (gul eller röd)
5-6 stora potatisar
1 burk ananasringar
Sambal oelek
Paprikapulver
Svartpeppar
Grillkrydda
Oregano
Lite soja

Börja med att bryna köttfärsen och krydda med svartpeppar och grillkrydda, stek färdigt färsen och lägg över i en större kastrull. Stek lök och finhackad vitlök och lägg över i kastrullen, tillsätt burken med krossade tomater och tillsätt vatten.

Tillsätt buljongtärningar och låt det koka lite så att buljongen löser sig. Lägg därefter i potatisen som ska skäras i mindre bitar (inte för små). Tillsätt sambal oelek efter smak, knappt en matsked kan räcka. Krydda med paprikapulver och tillsätt tomatpurén. Lägg på locket och låt koka tills potatisen är klar, cirka 20 30 minuter. Det sista som görs är att lägga i paprika och ananas skuren i bitar, häll även i saften från ananasen. Smaka av och låt koka upp, tillsätt ca 1 matsked oregano och eventuellt mer sambal oelek.
Eventuellt behöver mer vatten tillsättas men det märker man, det ska vara soppkonsistens. Vitlöksbröd som tillbehör är gott.

Peter Lindberg, Jonsered.
————–

Vildsvinsfärspiroger med färsk koriander

Deg:
8,5 dl vetemjöl
2,5 dl ljummet vatten
3 msk matolja
25 g jäst
1 tsk salt

Fyllning:
400 gram vildsvinsfärs
2 gula lökar
3 msk matolja
1 kruka färsk koriander (ca 2 dl hackad)
1 röd chili
2 msk riven ingefära
2 klyftor vitlök
1 tärning grönsaksbuljong löst i lite vatten
2 msk tomatpuré
2 msk pulveriserad, torkad trattkantarell
Salt + vitpeppar till kryddning

Börja med att göra degen. Jästen smulas ned i en bunke och rörs ut med ljummet vatten. Tillsätt salt, olja och ägg. Rör ner mjölet lite i taget och blanda till en smidig deg. Med fördel kan hushållsmaskin användas. Låt degen jäsa under duk under tiden du tillreder fyllningen.

Börja med att grovhacka koriandern, skala och riv ingefäran fint, hacka chilin efter att tagit ur kärnorna som inte ska användas här. Finhacka löken och stek i lite olja på medelhög värme i stekpannan i några minuter, pressa i vitlöken. När löken blivit gyllengul och mjuknat kan du tillfälligt hälla upp den i en skål. Stek sedan vildsvinsfärsen i resten av oljan tills den inte längre är röd. Salta och peppra samt tillsätt tomatpuré och buljong. Häll i den stekta löken och rör om samt tillsätt den pulveriserade svampen. Den får du genom att köra torkade trattkantareller i en kaffekvarn eller liknande maskin. När svampen malts till ett fint pulver är den lätt att förvara i en burk och användas för att krydda färsrätter. Pulvret lyfter fram den så kallade umami-smaken som är populär i asiatisk matlagning utan att ge en tydlig svampsmak. Något som lyfter de flesta viltfärsrätter.

Låt färsen puttra på svag värme i ca 10-15 minuter utan lock. Tillsätt lite mer vatten vid behov. Färsen ska vara lite smulig och ganska torr men får inte bränna fast i pannan. Låt sedan färsen svalna. Ställ gärna ut den om det är kallt utomhus. Värm ugnen till 225 grader och lägg bakplåtspapper på plåtarna.

Knåda degen lätt och dela upp den i klumpar som är cirka 3-4 cm i diameter. Börja med att dela degen i två halvor, fortsätt att halvera den till dess att du har rätt storlek på degklumparna. På detta sätt blir pirogerna ungefär lika stora. Kavla ut degen tunt med kavel på ett mjölat bakbord. Försök få cirklar som är cirka 10-15 centimeter stora. Eventuellt kan du använda ett mått och stansa ut cirklar för att få pirogerna likformiga. De smakar dock lika bra även om de inte blir exakt likadana.

Ta försiktigt upp de utkavlade cirklarna och placera dem på plåten. Lägg på två matskedar färsfyllning i mitten av cirkeln. Ta lite vatten på ett finger och stryk längs kanten på halva cirkeln. Vik sen över ena halvan så pirogen blir halvmåneformad, tryck ihop ordentligt längs kanten med fingrarna så det blir tätt. Fortsätt till du fyllt en plåt, lägg över en handduk och låt jäsa ytterligare 20-25 minuter. Innan du sätter in pirogerna i ugnen penslar du dem med ett hopvispat ägg och strör på lite sesamfrö. Grädda mitt i ugnen till pirogerna fått en fin, gyllene färg. Cirka 15 minuter är lagom. För länge är inte bra då pirogerna kan bli hårda i botten. Låt svalna lite innan servering. Servera gärna med sallad.

Fredrik Wallner, Bromma.
———-

Cottage pie på vilt

4 portioner
85 g gröna linser
1 msk olivolja
1 medelstor hackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
Ca 350 g älgfärs
2 små morötter tärnade
60 g hackade champinjoner (tvättade och avtorkade)
60 g frusna majskorn
1 tsk Dijonsenap
½ tsk torkad timjan
1 msk tomatpuré
1 burk (400g) krossade tomater
Ca 700g potatis
4 msk mjölk
Salt och svartpeppar

Koka linserna enligt paketet och låt dem rinna av ordentligt i en sil. Under tiden, hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. Häll i löken och vitlöken och bryn den i cirka två minuter. Lägg i färsen och bryn den.

Häll i morötter, svamp, majs, dijonsenap och timjan och låt koka i två minuter. Häll sedan i tomatpuré och krossade tomater. Lägg på locket och låt sjuda i tjugo minuter. Skala och koka potatisen tills den är mjuk. Häll av vattnet och mosa. Häll i mjölk och mosa tills moset är poröst. Täck med lock och ställ åt sidan.

Ta av locket från köttfärsen, höj värmen och koka cirka fem minuter eller tills det mesta av vätskan har kokat bort. Häll i de kokade linserna och krydda med salt och peppar. Häll i färsblandningen i en ugnssäker form, sprid ut moset över färsen så att den täcks. Dra gärna med en gaffel över moset så att det blir ett snyggt mönster. Ställ in i ugnen i cirka tjugo minuter tills moset är gyllenbrunt.

Servera med grönsaker såsom broccoli, morötter, ärtor eller bönor.
Mattias Pomphrey, Huskvarna.
———————-

Carolines viltpaj

4-6 portioner

Pajdeg:
125 g rumsvarmt smör
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten

Fyllning:
500 g älgfärs
1 liten rödlök
1 pkt (140g) bacon
1 liten gul paprika
½-1 burk (100-200g) soltorkade tomater.
2 ägg
1½ dl mjölk
Salt
Peppar
1pkt (140g) Kvibille gräddädel 36%
1, 5dl mild, riven ost

Dressing
1 burk crème fraîche
2 msk majonnäs
Salt
Peppar

Blanda smör, mjöl och vatten till en deg, gärna i en matberedare. Tryck ut degen i pajformen, nagga och ställ kallt i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka löken och skiva upp bacon, paprika och de soltorkade tomaterna. Fräs i stekpannan och ställ åt sidan.

Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Stek under tiden upp älgfärsen i en klick smör. Ta av från plattan och rör i den frästa löken, bacon, paprikan och tomaterna. Fördela röran i pajskalet och smula över kvibilleosten. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Rör i osten och häll smeten över pajen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
Servera med dressingen samt en sallad gjord på ruccola, babyspenat, gurka, tomat och honungsmelon.

Caroline Ejderhall, Rångedala
—————————–

Kryddig viltfärssoppa

400 g älgfärs
2 stora gula lökar
1 röd paprika
1 grön paprika
4 potatisar
2 köttbuljongtärningar
7 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 tsk soja
2 krm kajennpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
Smör

Hacka lök, paprika och potatisar i tärningar. Fräs lök och paprika i en stekgryta med smör. Tillsätt potatistärningar, tomatpuré, buljongtärningar och vatten. Koka under lock i 15 min. Under tiden skall älgfärsen brynas i en stekpanna. Lägg den brynta färsen i grytan och tillsätt övriga kryddor och vitlök, låt det sedan stå och småkoka i 5 min.
Servera gärna med vitt bröd och rött vin.
Curt Andersson, Lund.
—————————-

Vilda Gästabudsbiffar i gott sällskap

4-5 portioner

Färsen:
600 g viltfärs (älg eller ren)
2 äggulor
2½ dl grädde
3 torkade enbär
½ msk salvia
½ msk rosmarin
1 ½ tsk rosépeppar
1 tsk flingsalt
2 dl ströbröd till stekning

Gräddsås:
1 msk smör
1 krm salt
½ krm peppar
50 g rotselleri
1 gul lök
1 morot
Ca 5 dl vatten
1 ½ msk viltfond
½ dl gin (kan uteslutas)
4 torkade enbär
2 tsk torkad timjan
7 vitpepparkorn
1 lagerblad
2 dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgelé eller sylt
1 msk maizena + 1 msk vatten till redningen

Gör först gräddsåsen. Stöt enbären, timjan, vitpepparkorn och lagerblad med mortel. Skala och hacka rotselleri, lök och morot. Koka alla ingredienser förutom grädde och redning i cirka trettio minuter. Tillsätt grädden mot slutet. Smaka av med svartvinbärsgelé- eller sylt. Sila och red.

Lägg färs och äggulor i skål och rör ned grädden lite i taget. Stöt enbär, salvia, rosmarin och rosépeppar med mortel och tillsätt sedan kryddorna till färsen. Forma runda biffar som är cirka två centimeter tjocka. Vänd dem i ströbröd och stek några i taget på ganska svag värme. Låt dem få färg och efterstek i ugnen.

Servera med mandelpotatis eller mandelpotatismos och lingon till.
Britt-Marie Larsson, Stockholm.
——–

Wallenbergare på fasan

4 portioner
500 g fasanfärs (går också att göra på andfärs)
5 äggulor
5 dl vispgrädde
Ströbröd till panering
Kryddor: Salt, peppar, timjan, rosmarin och enbär.

Allt ska vara ganska kallt när man sätter igång, så ta färsen och kylvarorna direkt från kylskåpet. Använd en matberedare för att mixa samman färs, äggula och kryddor. Var försiktig med enbären, så att den smaken inte tar över för mycket. Tillsätt grädde och mixa tills allt är väl blandat, men blanda inte för länge.

Häll ut ströbröd på en tallrik och forma fyra biffar med händerna. De ska vara cirka två centimeter tjocka. Lägg dem på tallriken och häll gärna ströbröd på ovansidan av biffarna. Stek i smör tills de fått fin färg och är genomstekta.

Servera med potatismos, ärtor och rårörda lingon.  

Jakob Lindberg, Åkersberga.
—————————-

Vildsvinskorv

Korvarna:
5 m fjälster
1,5 kg vildsvinsfärs
700 g fläskfärs
1 stor gul lök, skuren i tjocka skivor, stekta i smör utan att få färg
3 vitlöksklyftor, rostade
1½ dl vitt vin
Rosmarin, enbär och salvia, salt och svartpeppar

Chilisås:
2 dl crème fraîche
1 dl majonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
½ msk tomatpure
Pressad citronsaft från 1 klyfta citron
1-2 krm chilipulver eller färsk finhackad chili
1 -2 krm paprikapulver
1 kapsyl torr sherry
1 stänk Cayennepeppar
Salt och vitpeppar

Mal färsen och gul lök och blanda ordentligt till en smidig färs som kryddas med pressad vitlök, krossade enbär och örtkryddorna. Stek en liten kula av färsen för att få bra smak. Stoppa korven, lagom storlek är frukostkorvar.

Stek korven (bäst är att bryna i en panna, sedan steka dem färdigt i ugnen på 180 grader i ca 10 min). Serveras med potatismos, grillad tomat och en chilisås.

Inger Nordholm, Hargshamn

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev