Viltvårdstips: Sticklingar – skydd och foder

Nu är det dags att klippa sticklingar. Att plantera sticklingar från vedartade buskar är en både enkel och billig viltvårdande åtgärd, tipsar jaktvårdskonsulent Elias Turesson om.

 

Sticklingarna kan generera både skydd och foder för det vilda. Vårvintern är en bra tidpunkt att klippa sticklingar, även om det också går utmärkt att klippa och trycka ner dem i backen direkt senare under säsongen.

Sticklingar som klipps under vårvintern förvaras svalt i kylrum eller liknande, personligen förvarar jag dem i jordkällaren. Det bästa är om man klipper sticklingarna av årsskott, som har stor växtkraft; längden kan då ligga på 2030 centimeter. Tar man äldre skott kan längden med fördel ökas till 4060 centimeter.

 

Hela växtperioden

Sticklingar kan sättas under hela växtperioden, från det att tjälen går ur backen till sen höst. Sätts de på hösten kommer de att lägga mer energi på rötterna i stället för på bladverket.

Några dagar innan de ska stickas i jorden bör de läggas i vatten för att väckas till liv. De trycks ner i marken antingen med handkraft eller med en vanlig handslägga, alternativt en träklubba. Verktygen kan med fördel användas, främst när sticklingarna är lite grövre.

Bäst resultat fås om sticklingarna sätts i välluckrad jord utan ogräs och gräsväxt, framför allt om de är små.

 

Bör sättas snett i marken

I mark med vegetation bör grövre sticklingar användas. Det är även bra om de sätts snett ner i marken. Då minskar risken för att de dras upp när viltet betar innan rötterna fått riktigt fäste. När de väl är satta kan man även behöva gräsbekämpa och gödsla lite för bättre effekt.

Videarter är det man först tänker på när det gäller sticklingar, men även svarta vinbär, måbär och häckspirea är arter som fungerar bra. Använd arter som redan finns på marken och som visar sig trivas på just den jordmån som er mark har.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev