Publicerad 15 maj 2013 - 16:11

Viltköttet tar stor plats på Mat 2012

Förr var det närmast undanskuffat, kanske som ett lätt närmast exotiskt inslag bland fläsk, nöt och lamm. Nu är det annorlunda. När mässan Mat2012 intar hela Växjös stora torg har viltköttet sin självklara plats i utbudet med många utställare.

 

Jonas Johansson, som delar ut smakbitar av rökt viltkött så det står härliga till, har varit med under hela uppgången. Från sin plats i Åmarkens Vilt och Caterings monter beskriver han hur vanliga konsumenter numera tar emot viltköttet.

 Det är ett helt annat intresse än för bara några år sedan. Människor som befinner sig långt från natur och jakt är nyfikna på köttet som jägarna hämtar i våra skogar, säger han.

Jonas är säker på att nyttighetsaspekten, miljötänkande och diskussionerna om djurvälfärd spelar stor roll för utvecklingen de senaste åren då han haft allt lättare att sälja sina produkter.

Viltköttet är exklusivt, nyttigt och klimatsmart. Stadsborna har verkligen fått upp ögonen för det här livsmedlet. Ibland får man bromsa dem lite, det kan verka som de tror att en älg består av enbart filé, skrattar Jonas Johansson.


Ökar acceptansen

Allmänhetens intresse för viltköttet som livsmedel är bra också för jakten som sådan. Acceptansen ökar när människor själva får upptäcka vilken fantastisk resurs älg, vildsvin, rådjur och hjort är.

I år är andra året som Växjö arrangerar den här kulinariska mässan där det närproducerade står i centrum. Närmare 100 lokala producenter av allt livsmedel som tänkas kan deltar. Hos så gott som varje bjuds det på smakprover, och kanske är det bidragande till att tältet som täcker praktiskt taget hela Stortorget är packat med besökare.

Mat2012 pågår fredaglördag 14-15 september med utställare och många andra inslag, seminarium, rådgivning, matlagning, med mera.

För länsstyrelsen, som är en av de större sponsorerna tillsammans med Växjö kommun, är mässan viktig. Målet är att framhålla den lokalt producerade maten, men också att kombinera stad och land och uppmärksamma den småskaliga företagsamheten på landsbygden.

Matmässan invigdes på fredagseftermiddagen av landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram