Publicerad 22 maj 2013 - 15:59
Vildsvinslägg med rotmos

4 Personer
Rimma läggen i tio procent saltlake i två dygn. Lagen ska täcka köttet. Saltlaken består av 100 gram salt utan jod, per en (1) liter vatten. Gör så mycket att det täcker läggen.
2 kg rimmad vildsvinslägg
med ben
1 gul lök, skalad och delad i
fyra delar
1 morot skuren i tjocka
skivor
1 lagerblad
6 kryddpepparkorn
1 tsk timjan
Lägg fläskläggen i en rymlig kastrull, och slå på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma.
Lägg i lök, morot och kryddor. Koka sakta tills köttet känns mört, det tar cirka två timmar.
Rotmos:
700 g kålrot, skalad och
skuren i mindre bitar
1 morot skalad och skuren i
mindre bitar
6 potatisar skalade
salt
malen vitpeppar
lite fläskspad
2 msk smör
Koka kålrötterna och moroten i lättsaltat vatten i cirka 30 minuter. Lägg därefter i potatisen. Koka allt klart. Häll av vattnet och mosa rotsakerna eller rör kraftigt med en mosstamp, slev eller liknande.
Mosa inte för mycket, det ska finnas bitar kvar.
Blanda i smör, och späd med fläskspad till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Servera fläskläggen med rotmoset och senap.