Vargkommitténs ordförande: ”Det här underlättar inte”

Vargkommitténs ordförande Peter Egardt lyckades för en månad sedan få alla intressegrupper i vargfrågan att ställa sig bakom en gemensam åsiktsförklaring. När den selektiva och riktade jakten nu, åtminstone tillfälligt, stoppas riskerar Vargkommittén att haverera.
Den här typen av rättsliga mellanspel underlättar inte, säger Peter Egardt till Svensk Jakt.

 

En banbrytande enighet så att olyckskorparna kan sluta kraxa om att det inte går att enas i vargfrågor.


Peter Egardt

Så sade Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson om Vargkommitténs första gemensamma åsiktsförklaring, som levererades i början av januari.

Nu, en månad senare, riskerar Vargkommittén att haverera på grund av bevararorganisationernas däribland Naturskyddsföreningen överklagande om att stoppa vargjakten.

I går kväll kom beskedet att Kammarrätten i Stockholm inhiberar tillfälligt stoppar vargjakten i avvaktan på att överklagandet ska behandlas i Förvaltningsrätten.

Den här typen av rättsliga mellanspel underlättar inte arbetet att nå målet, att skapa en genetiskt frisk vargstam av lagom storlek som inte ställer till med för mycket skador, säger Peter Egardt, ordförande i Vargkommittén.

 

Vill inte överdramatisera

Peter Egardt är noga med att han inte vill överdramatisera frågan, men att den heller inte saknar betydelse.

Den beslutade jakten är väldigt begränsad. Det spelar ju ingen roll om det är 16 eller fem vargar som skjuts, det är inte avgörande, mer än för vargstammens genetiska status inaveln minskar. Men det är ingen jakt som är avgörande eller påverkar vargstammens chanser till överlevnad. Däremot hade beslutet om jakt en väldigt stor psykologisk betydelse.

Samtidigt: Skulle förvaltningsrätten komma fram till att den här jakten inte går att genomföra, då har vi ett stort bekymmer. Då har vi inte längre några sätt att förbättra vargstammens genetik, säger Peter Egardt till Svensk Jakt.

Men det talas ju också mycket om flytt av vargar och utsättning av vargvalpar för att förbättra genetiken?

Flytt av vuxna vargar är knappast aktuellt, och utplacering av vargvalpar, som Naturvårdsverket nu förbereder, är ingen riskfri verksamhet, säger Peter Egardt.

 

”Jakt enda åtgärden”

Vargkommitténs gemensamma åsiktsförklaring undertecknades av Naturskyddsföreningen, Jägareförbundet, Jägarnas Riksförbund, Världsnaturfonden, Rovdjursföreningen, LRF, Svenska Samernas Riksförbund, Föreningen Sveriges Fäbodbrukare samt Sveriges Kommuner och Landsting.

Parterna enades bland annat om att vargstammens genetik behöver förstärkas. Ett sätt att göra detta är genom jakt, vilket också Naturvårdsverket hänvisade till när man förra veckan fattade beslut om en selektiv och riktad jakt på totalt 16 vargar i åtta revir.

En selektiv och riktad jakt är den enda åtgärden som på kort sikt kan minska inavelsgraden, skrev Naturvårdsverket i jaktbeslutet en slutsats som alltså även Vargkommitténs ordförande Peter Egardt drar.

Förra veckan, efter att Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden WWF överklagat jaktbeslutet, skickade Jägareförbundet ett brev till Vargkommittén och dess ordförande Peter Egardt. I brevet, som undertecknats av Torbjörn Lövbom som är ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, ifrågasätts de överklagande organisationernas motiv:

När nu ovanstående organisationer valt att överklaga en åtgärd som syftar till att förstärka vargstammens genetik och säger sig misstro den forskning som ligger bakom beslutet finns det anledning att diskutera vad man menar med adaptiv förvaltning. Det faktum att en förvaltningsåtgärd innefattar jakt kan givetvis inte diskvalificera den, skrev Lövbom i brevet.

 

Hoppas på snabbt beslut

Peter Egardt bekräftar att han har mottagit brevet ifråga, och begrundat dess innehåll.

Jag har mottagit brevet och läst det som står där. Men jag vill inte skapa ytterligare konflikter genom att via media diskutera hur jag ska hantera det här fortsättningsvis, säger Peter Egardt.

Det tar jag i enskilda diskussioner med de som ingår i Vargkommittén.

Vad händer nu inom Vargkommittén?

Jag hoppas till att börja med att förvaltningsrätten tar ett snabbt beslut. Mina erfarenheter är dock att det inte alltid går så fort, men jag hoppas att så sker i det här fallet.

Vi ska resonera en del inom kommittén framöver. Det som krävs är att alla ser ett gemensamt mål, och att alla ser helheten. Så länge man inte ser helheten så kommer man att köra fast i detaljer. Jag har inte gett upp tanken att skapa konsensus i Vargkommittén, säger Peter Egardt.

Bevararorganisationerna ser det kanske som att de med överklagandet räddat livet på ett antal vargar, men alla erfarenheter talar tyvärr för att det här stoppet ytterligare spär på misstron gentemot myndigheter och att det kanske kostar ännu fler vargar livet i form av illegal jakt. Hur ser du på saken?

Jag har ingen avvikande syn på den saken. Tyvärr kan det nog vara så, säger Peter Egardt.

 

Läs mer: 

Den selektiva vargjakten stoppas tillfälligt

LRF kritiskt till stoppad vargjakt

Jägareförbundet Värmland: ”Struntar i dem som lever med varg” 

    Krönika: Högt spel av bevarandeorganisationer

Radio: Gunnar Glöersen om vargsituationen 

Vargjakten slut oavsett beslut?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev