Vargdebatt även i Danmark

Ska det få finnas frilevande varg i Danmark? Om detta går åsikterna isär.
Danmarks Jägareförbund anser att vargen inte tillhör den danska faunan medan Naturskyddsföreningen är positivt inställd till vilda vargar i landet.

Svensk Jakt Publicerad 15 maj 2013 - 16:07

I knappt 200 år har vargar varit utrotad i Danmark, men tidigare i år dök det återigen upp en varg i Thy, på norra Jylland. Vargen hittades senare död och obduktionen har visat att den dött av en tumör som orsakats av en gammal, kronisk, inflammation i brösthålan i området vid hjärtat. Vargens DNA visar att den kommer från den tyska vargstammen.

Det tillfälliga vargbesöket gav mersmak för Naturskyddsföreningen i Danmark.

Vargen är en symbol på riktigt vild natur. Den skulle fylla en viktig roll i den danska naturen och den är hjärligt välkommen tillbaka, säger Bo Håkansson, biolog vid Danmarks Naturfredningsforening, till Berlingske Nyhedsbureau.

Han får också stöd av Mogens Trolle, zoolog vid Danmarks Naturhistoriska museum.

De flesta danskarna anser att man ska värna lejonen i Afrika och tigrarna i Indien. Jag tycker det vore rimligt att ett land som Danmark kunde ge plats åt ett stort rovdjur, anser han.

Det danska Jägareförbundet är inte alls lika positivt inställd till en återetablering av varg.

Det skulle ge våldsamma problem att få tillbaka en vargstam i Danmark. Självklart kan det ur biologisk synpunkt vara väldigt intressant, men i ett kulturland som Danmark skulle det uppstå väldiga konflikter, säger förbundets Claus Lind Christensen, och hänvisar bland annat till de problem som varg orsakar på tamboskap och hundar i Sverige.

Läs mer:

Bekräftad varg i Danmark

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev