Vargbeslutet: inget besked från Naturvårdsverket

Landsbygdsbor och regering är några av de som otåligt väntar på Naturvårdsverkets beslut om vinterns eventuella vargjakt. Men verket kan fortfarande inte ens svara på när ett besked kommer.

Svensk Jakt Publicerad 15 maj 2013 - 15:52

Trots att regeringen fortsatt säger ja till selektiv vargjakt i vinter har Naturvårdsverket inte fattat något beslut i frågan.

Ruona BurmanRuona Burman.

Vi har inga besked att ge, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.

I en intervju med Svensk Jakt förra veckan ville ni avvakta regeringens svar på EU-kommissionens påpekande. Nu har regeringen svarat finns det några nya parametrar som har tillkommit, som ni har att ta hänsyn till inför beslutet?

Nej, det är våra grundliga bedömningar som tar tid, säger Ruona Burman.

Enligt vad Svensk Jakt erfar var dock alla detaljer kring vinterns selektiva vargjakt klara redan före jul och det kan därmed tyckas märkligt att Naturvårdsverket inte tagit något beslut. Tiden går och många berörda människor väntar på besked.

Om vi får någon vargjakt i vinter, varför beslutet dröjer och när ett besked kommer från verket kan alltså Naturvårdsverket i skrivande stund inte svara på.
   

Soppan kring vargjakten detta har hänt:

Veckan före jul skulle Naturvårdsverket fatta beslut om vargjakt i vinter. En jakt som skulle vara selektiv mot vargar i de mest inavlade reviren, detta som ett led att förbättra vargstammens genetiska status.

Janez Potocnik.

Den 20 december skickade EU-miljökommissionären Janez Potocnik ett brev till Lena Ek där den slovenske kommissionären motsatte sig vargjakten. Potocnik hade bland annat synpunkter på vilka forskare som Sverige använde när man producerade förvaltningsplanen för varg.

Bara timmar efter skickade Naturvårdsverket ut ett pressmeddelande som gick ut på att verket i och med kommissionärens brev såg svårigheter med att utnyttja möjligheten till vargjakt, trots att underlaget från forskarna visat att en mindre vargstam skulle gynna den genetiska förstärkningen.

Strax därefter gick även Lena Ek ut med ett pressmeddelande.

Regeringen avser bereda ett svar på kommissionens brev. Jag har för avsikt att även be Naturvårdsverket att ytterligare noga diskutera förutsättningarna och utformning av en eventuell genetiskt förstärkande urvalsjakt med EU-kommissionen, skrev miljöministern i pressmeddelandet.

Under jul- och nyårshelgerna var det sedan locket på om vinterns eventuella vargjakt.

Eskil Erlandsson.

Fredag den 11 januari deklarerade Landsbygdsminister Eskil Erlandsson var regeringen står i fråga om vargjakt i vinter:

Vi kommer inte tillmötesgå EU-miljökommissionären Janez Potocniks önskemål om att frysa möjligheten till vargjakt, sade Erlandsson till Svensk Jakt.

Eskil Erlandsson var även mycket tydlig med att regeringen inte såg några hinder för att genomföra jakten på varg som planerat då regeringen levererat allt det som EU-kommissionen efterfrågat i ämnet och tillade att han förväntade sig ett beslut från Naturvårdsverket i närtid.

Fem dagar senare, onsdag 16 januari, sade Naturvårdsverkets viltsamordnare Ruona Burman till Svensk Jakt att verket först ville läsa vad regeringen skrev i sitt svar till EU-miljökommissionären Janez Potocnik innan de fattade beslut om vargjaktens vara eller icke vara.

Som självständig myndighet skulle Naturvårdsverket kunna fatta ett eget beslut, men vi vill avvakta och läsa vad regeringen skriver i brevet. Vi vill ha lite fingertoppskänsla här eftersom det handlar om Sveriges förhållande till EU, så vi vilar på hanen ett tag till, sa Ruona Burman.

Lena Ek.

Samma dag kom regeringens brev. Där försvarade miljöminister Lena Ek (C ) planerna på selektiv vargjakt i vinter. Lena Ek underströk vidare att regeringens ambition vad gäller vargstammens gynnsamma bevarandestatus är 180 vargar.  

Fredag 25 januari har Naturvårdsverket fortfarande inte fattat något beslut om vinterns eventuella vargjakt. Berörda landsbygdsbor, jägare, djurhållare och regering väntar allt mer otåligt på besked.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev