Vargar upprör också i Frankrike

En jägare som står åtalad för att ha skjutit en varg har fått känslorna att koka i den östfranska staden Gap. När en rättegång mot jägaren inleddes samlades så många som 2 500 tillresta personer utanför domstolen för att ge den åtalade sitt stöd.

Med slagord som död åt vargen och många andra plakat och banderoller har stämningen blivit så upphetsad att kravallpolis har kallats in för att hålla ordning på folkmassan, uppger den franska nättidningen ledauphine.com.
Jägaren från Esparron var ute på vildsvinsjakt när han plötsligt stod öga mot öga med en varg, som han sköt med två skott. I polisförhör har han uppgett att han kände sig hotad och att han sköt i självförsvar.
Åklagaren menar att han gjort sig skyldig till jaktbrott, eftersom det inte handlade om att skydda tamboskap. Finner rätten jägaren skyldig kan han dömas till fängelse och/eller dryga böter, enligt tidningsuppgifter på mellan 1 500 och 9 000 euro.

 

Ändra statusen

Händelsen har väckt sådan uppmärksamhet att två franska politiker nu föreslår att man ändrar vargens status från bevarandestatus till skadedjur. Något som skulle kräva att Frankrike drar sig ur Bern-konventionen.
Rättegången har också ställt två olika synsätt mot varandra. Å den ena fåraherdar och tamdjursägare som vill ha bort vargen, å den andra bevarandesidan som ser vargen som ett sunt inslag i den biologiska mångfalden.
Döms jägaren riskerar han inte bara fängelse och böter utan också att bli av med sin jaktlicens, vilket innebär att han inte får jaga på åtminstone tre år. Domen faller i slutet av mars.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev