fredag 2 juni

Varg dödade får i Uppsala län

Sex lamm och två tackor dödades vid en vargattack i Rasbo, Uppsala län. Dessutom har en bagge vargdödats i närheten av Knivsta.

– Vi har bedömt att samtliga får har dödat av varg, säger Monica Eriksson, vid länsstyrelsen i Uppsala län.
Länsstyrelsen har fått in flera observationer av varg i länet den senaste tiden. Förra veckan filmades varg av olika privatpersoner i närheten av Håbo, Danmark och mellan Lövstabruk och Forsmark.
En bagge har hittats vargdödad på en åker utanför Knivsta och på fredagskvällen uppdagades en stor vargattack på får i Rasbo. Vid attacken dödades åtta tackor och lamm och ytterligare två lamm skadades.
– Länsstyrelsen har bedömt att det är varg som dödat fåren i Rasbo, säger Monica Eriksson.

Svårt att skydda
Vargen eller vargarna hade tagit sin in i hagen genom att simma. Ofta inträffar fler vargattacker i samma område, och länsstyrelsen uppmanar nu fårägarna i området att öka tillsynen av sina djur. Men myndigheten är också väl medveten om att det inte går att skydda sin tamboskap till 100 procent.
– Det finns massor av får i det här området och det är omöjligt att till exempel ta in alla djur varje natt, konstaterar Monika Eriksson.
Länsstyrelsen har satt upp lapptyg intill den fårhage där vargen gick till attack. Den drabbade fårägaren har dessutom tagit hem sina avelsbaggar.
Om det är en och samma varg som observerats i Uppsala län på senare tid vet inte länsstyrelsen. Myndigheten vet heller inte om det här betyder att det bildats ett nytt vargrevir i länet. 
Det har ännu inte kommit någon skyddsjaktansökan på varg till länsstyrelsen i Uppsala län.

Ett revir

Sedan tidigare berörs Uppsala län av ett vargrevir, Glamsen. Reviret är beläget öster om E4 och ligger till största delen inom Gävleborgs län.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev