Varg dödade 22 får vid fäbod

22 dödade får tio tackor och tolv lamm. Det blev slutresultatet av vargattacken i Alderbacka fäbod norr om Falun.

Svensk Jakt Publicerad 15 maj 2013 - 16:12

 

Svensk Jakt har tidigare rapporterat om den gångna helgens vargattack i Alderbacka fäbod norr om Falun. Fäbodbrukaren Per-Olov Alderback upptäckte i söndags morse att ett flertal får dödats och flera skadats så allvarligt att avlivning var enda alternativet. Detta trots att fåren gick i en inhägnad som var försedd med rovdjursavvisande stängsel. Efter besök av länsstyrelsens besiktningsman konstaterades att det var varg som varit framme.

På tisdagen återvände länsstyrelsens personal till platsen, och kunde då konstatera att varg varit där på nytt.

Djur som vi inte hittade i söndags hade nu dragits fram och dess djur hade vargarna ätit på. Sedan hade några av de djur som vi hittade i söndags förvunnit, berättar Per-Olov Alderback.

Totalt dödades 22 får i attacken.

Två djur är ännu inte hittade, men med tanke på hur mycket vi har letat är de med all sannolikhet också döda, berättar Per-Olov Alderback.


Slutar med fåruppfödning

Han har gentemot länsstyrelsen i Dalarna ett femårigt åtagande att sköta fäbodvallen, vilket sker med hjälp av de betande fåren. Men nu kommer han att sluta med fåruppfödningen.

Jag ser inga möjligheter att fortsätta. Jag har haft en vinterstam på 14 tackor, men av dessa återstår nu bara fyra och det känns som att börja om från noll igen med avelsarbetet. Vargreviret, Björnåsreviret, är dessutom relativt nyetablerat och kommer väl inte att försvinna på några år. Då vill jag inte utsätta djuren för de här riskerna.
Tillsammans med en grannfäbod, där man också haft påhälsning från varg, har

 

Ansöker om skyddsjakt

Per-Olov Alderback nu ansökt om skyddsjakt.

Jag har pratat med Stig-Åke Svensson, som ansvarar för rovdjursfrågorna vid länsstyrelsen i Dalarna, och av det samtalet att döma kan jag redan nu dra slutsatsen att ansökan inte kommer att beviljas.

Man borde vara mer tillmötesgående och bevilja skyddsjakt på de här vargarna som ställer till problem. Jag är ingen nollvisionär, jag vill att varg ska få finnas i begränsat antal, men om man inte får skyddsjaga de individer som ställer till problem hur ska man då kunna öka acceptansen för vargen? undrar Per-Olov Alderback.

 

Läs tidigare artikel:

13 får döda efter vargattack

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev