”Vår hållning ligger fast”

I kölvattnet efter Jägarnas riksförbunds utspel om att de säger nej till frilevande vargar går Jägareförbundet ut med ett förtydligande.
Situation runt vargarna är kaosartad. Regeringen måste ta tag i frågan omgående, säger Jägareförbundets ordförande Torsten Mörner.

 

Jägarnas riksförbunds avsteg från sin rovdjurspolicy innebär att de inte accepterar några frilevande vargar i alla fall just nu. För samtidigt som de säger nej vill de tillbaka till sin rovdjurspolicy, som accepterar varg.
För Svenska Jägareförbundet innebär deras utspel ingen förändring.
Jägareförbundet håller fast vid sin föreslagna rovdjurspolitik. Vi anser att Sveriges regering måste driva en hållbar rovdjurspolitik som tar hänsyn till alla berörda parter, inte minst de som bor och arbetar på landsbygden, säger Torsten Mörner.
Vi ser nu tydligt hur aktörer och organisationer radikaliseras och polariseras. Svenska Jägareförbundet tror inte att det på sikt kommer att leda till en långsiktig hållbar rovdjurspolitik.

 

Långsiktig lösning

Torsten Mörner och Jägareförbundet anser inte att spektakulära utspel på något sätt leder närmare en hållbar lösning av rovdjursproblematiken.
Vi tror inte att jägarna löser vargfrågan genom att kortsiktigt ta till radikala grepp som inte kan få gehör i samhället i stort. Det ökar polariseringen som gör det ännu svårare att få en bra och långsiktig lösning.
Men vad vill Jägareförbundet? Jo, förbundet har såväl en rovdjurspolicy som en handlingsplan för vargarna. I dessa kan man bland annat läsa följande:
     att det ska finnas maximalt 150 vargar med en rättvis fördelning över landet,
     att rovdjursförvaltningen ska ske nationellt, inte i EU,
    att rovdjursstammarnas nivå måste anpassas till förutsättningen att människor bor och verkar i hela vårt land,
    att den regionala rovdjursförvaltningen måste stärkas med tydligt inflytande från dem som lever med rovdjuren,
    att jakten och viltvården är ett allmänt intresse, som måste beaktas i rovdjursförvaltningen. Rovdjuren och bytesdjuren måste samförvaltas,
    att det måste skapas en tydlighet och långsiktighet i rovdjurspolitiken.
Det enda som kan lösa problemen i rovdjurspolitiken är om vi kan få stöd för en sund och klok politik. Vi måste då föreslå något igenomtänkt som kan få vinna stöd i riksdagen och hos allmänheten.
Det som är så jobbigt är att varken regering eller EU verka inse att problemen ökar lavinartat, att frustrationen stiger i samma takt. Det behövs en lösning nu. Vi kommer aldrig att ge oss i denna fråga. Alla som verkar och bor på landsbygden behöver en bra rovdjursförvaltning. Vi har lösningen, säger Torsten Mörner.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev