lördag 10 december

Vad betyder samarbete och långsiktighet för (S)?

På torsdag debatterar Sveriges riksdag rovdjuren. Samma dag eller nästa vecka ska de folkvalda rösta i frågan. Då kan Socialdemokraterna visa att de menar allvar när de säger att de vill lägga dagsaktuella gräl åt sidan och att de är redo att samarbeta brett.

Olle Olsson Publicerad 3 december 2013 - 10:30

På Dagens Nyheters debattsida den 8:e november skriver Stefan Löfven och Carin Jämtin:
”Vi socialdemokrater går till val på ett eget valmanifest – men vi är redo att samarbeta brett. Sveriges utmaningar kräver politiska företrädare som är beredda att lägga dagsaktuella gräl åt sidan och arbeta tillsammans för det som är viktigt på längre sikt. Vår principiella utgångspunkt är att de frågor som kräver långsiktiga lösningar inte ska röstas igenom med någon enstaka rösts övervikt i Sveriges riksdag.”

På torsdag har de en ypperlig chans att visa att de menar allvar. Då debatteras, och röstas det om det långsiktigaste som finns, den svenska naturen.

På torsdag bestäms om vi i Sverige ska rasera något som byggts upp under flera generationer och som knappt finns motstycke till när det gäller att balansera naturvård, privat äganderätt och allmänhetens tillgång till naturen. Allt under ett paraply av en rättsäkerhet som inte finns maken till i övriga världen.

På torsdag avgörs om detta ska ersättas med regler skrivna av några få byråkrater i EU i en tid då deras ursprungliga medlemmar, i ett plötsligt infall av insikt, insåg att de själva under allt för lång tid grovt överutnyttjat sin egen natur.

På torsdag avgörs om krafter som till och med är beredda att sätta sig över FN:s regler om mänskliga rättigheter och förorda kollektiva bestraffningar för att skydda sina gudar rovdjuren ska styra framtidens natur i Sverige.

På torsdag bestämmer Socialdemokraterna om små grupperingar, vars syften inte ens tål att deklareras öppet, ska få använda EU:s dåliga samvete kombinerat med sina egna goda kontakter i diverse statliga verk för att göra det samma med vår natur som EU gjort med sin egen.

På torsdag bestäms om den svenska naturen ska fortsätta att vara vår natur som vi känner ansvar för eller om den sakta ska tas över av ”lottovinnare i Centraleuropa” med kortsiktiga vinstförhoppningar.

Visa att ni menar allvar
På diverse internetsidor spekuleras det vilt varför Socialdemokraterna inte ställer sig bakom den rovdjursproposition som ska behandlas på torsdag trots att den nästan är en spegelbild av det de själva har sagt i rovdjursfrågan de senaste åren. Personligen bryr jag mig inte om vilket argumentet hittills har varit. Jag hoppas bara att alla Socialdemokrater inser sitt ansvar innan det är för sent så att jag aldrig behöver få ett svar den frågan.

Carin Jämtin och Stefan Löfven, visa att ni menar allvar med det ni skriver i DN! Lägg ner partipiskan på torsdag och låt folk rösta efter sitt hjärta och sin övertygelse.

Om rovdjurspropositionen trots det ändå röstas ner lovar jag att finna mig i resultatet och aldrig mer säga ett ord i rovdjursdebatten.

Mats S Johansson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram