Publicerad 15 maj 2013 - 15:25

Utsättningsteorier även i andra länder

Det är inte bara i Sverige som det pratas om att utsättning av varg skulle ligga bakom den plötsliga vargetableringen, utan även i Danmark och Tyskland.

På den nystartade danska hemsidan ulvefrit.dk menar man att det uppenbart har blivit utsatt tre vargpar i Danmark runt den 1 december i fjol. Även i Tyskland förekommer sådana teorier.

I en artikel i danska Videnskab (Vetenskap) citerar zoologen Mogens Trolle vid Statens Naturhistoriska Museum den tyska vargforskaren Ilka Reinhardt:
Överallt där vargen återvänder berättas det historier om att de skulle vara utsatta. I Schweiz sägs det att de satts ut från helikopter, medan de i Tyskland skulle ha släppts ut från bilar, de kallas för bagaeutrymmesvargar.

Beskyllningar
Ilka Reinhardts forskningsinstitution Wildbiologisches Büro LUPUS har själv beskyllts för att ha släppt ut varg i Tyskland.
Ett bevis för det skulle vara att en ettårig hanvarg som var försedd med GPS vandrade 155 mil på 47 dagar och hamnade i Vitryssland. Det sas att han måste ha blivit fångad där och vänt tillbaka till sitt hemrevir.
Precis som i Danmark utrotades vargen från Tyskland på 1800-talet. År 2000 föddes den första vilda vargkullen i Tyskland på cirka 150 år, i Lausitzregionen i östra Tyskland. De vargarna kom från Polen, där det finns en stor vargpopulation och där vargarna åren innan hade etablerat sig nära den tyska gränsen.

Bevis

Snart kom det fler polska vargar till Tyskland och vargmotståndarna hävdade att de kommit dit med mänsklig hjälp, trots att DNA bevisade att de kom från Polen.

Det är dock rent biologiskt betraktat inte överraskande eller märkligt att vi nu får tyska vargar på besök i Danmark, precis som i Holland och Belgien. Vargen är duktig på att vända tillbaka till områden där den levt förr. Att vi fick tysk varg till Danmark var bara en tidsfråga, skriver Mogens Trolle.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Redskapsboden!

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram