Ungsbakat rimmat dovviltytterlår

4 personer
1,5 kg putsat ytterlår
Spruta ytterlåret med en saltlag bestående av åtta procent salt och lägg köttet i lagen ett dygn. Krydda ytterlåret med exempelvis rosmarin, svartpeppar och krossade enbär.
Baka i ugn på 100 grader i cirka fyra timmar, tills kärntemperaturen är 68 grader.
Rimmat kokt dovviltytterlår
En variant av den klassiska rimmade oxbringan.Gör en saltlag enligt ovan. Låt ett putsat ytterlår ligga i lagen två dygn.Koka tills köttet känns mört. Servera med valfria tillbehör.
Ugnsbakade rotfrukter:
2 rödbetor tvättade
2 gulbetor tvättade
2 palsternackor, skalade
2 persiljerötter, skalade
2 morötter skalade
0,3 tsk torkad timjan
1 knippe bladpersilja grovhackad
olivolja
salt och grovmalen svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela rotfrukterna i grova bitar, lägg i en bunke och häll olja över. Blanda runt så att alla rotfruktsbitar får olja på sig. Salta och peppra efter smak. Baka i ugn cirka 40 minuter.Strö över bladpersiljan och blanda runt. Rotfrukterna kan serveras både varma och kalla.
Se till så de inte blir alltför mjuka.
Dijonsenapscrème:
100 g crème fraiche
250 g majonnäs
30 g dijonsenap
Blanda crème fraiche och majonnäs. Tillsätt dijonsenap. Smaka av med salt och peppar
Äppelchutney:
4 skalade tärnade äpplen,
syrliga
0,5 gul lök, hackad
1 tsk vitvinsvinäger
1 dl råsocker strö
1 msk smör
Smält smör och tillsätt sockret samt hälften av vinägern.
Låt blandningen koka tills den har blivit karamelliserad. Tillsätt äpplena och resterande vinäger. Koka tills äpplena har blivit mjuka. Låt svalna.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.