Publicerad 15 maj 2013 - 15:52

Total sågning av förvaltningsplanerna

När Svenska Jägareförbundet lämnar sina synpunkter på förvaltningsplanerna för lodjur, björn, kungsörn och järv blir det en total sågning av innehållet och processen för att ta fram planerna.

Naturvårdsverket har arbetat med att ta fram förvaltningsplaner för alla de fem stora rovdjuren. Vargen behandlades separat och de fyra andra behandlades i en klump.
Jägareförbundet har gått igenom Naturvårdsverkets förslag och skickat ett remissvar till förvaltningsplanerna för lodjur, björn, kungsörn och järv. Men i vardagssvenska får man nog kalla synpunkterna för svidande kritik.
Förbundet börjar med att påpeka att de tider som organisationerna fått på sig för att svara är alldeles för korta. Det har inneburit att man inte har kunnat förankra, diskutera och komma fram till ett svar som accepteras av hela Jägareförbundet.
Generellt har denna korta remisstid lett till ett ifrågasättande av Naturvårdsverkets intentioner med remissrundan och om åsikter och kritik mot förvaltningsplanerna överhuvudtaget kommer att tas i beaktande. Processen har således kraftigt motverkat ett av delsyftena med förvaltningsplanerna, att de ska vara en del av förankringen av rovdjurspolitiken, denna process har snarare lett åt rakt motsatt håll, skriver förbundet.

Vaga och otydliga
Efter att ha börjat med såga i själva fundamentet till förvaltningsplanerna fortsätter förbundet att kritisera punkt efter punkt. Remissvaret från Jägareförbundet ger en mycket tydlig bild av att Naturvårdsverkets förvaltningsplaner inte lever upp till namnet.
Förvaltningsplanerna är generellt så omfattande, vaga och otydliga att förbundet har mycket svårt att se hur de ska kunna omsättas eller användas i förvaltningen av de aktuella rovdjuren, skriver Björn Sprängare och Bo Sköld i remissvaret och fortsätter:
De föreliggande förvaltningsplanerna ska ange vägen mot mål för respektive art. Idag saknas tydliga och väl förankrade mål för flera av arterna och förbundet kan således inte se hur en väg mot ett mål ska kunna anges om ingen vet vad målet är.

Ingen samförvaltning
Det nio sidor långa remissvaret från Jägareförbundet är inget annat än en total sågning av hela arbetet i stort och i smått. Ett exempel är följande:
Verket använder ibland inventeringsresultat som populationsuppskattningar, vilket är felaktigt. Inventeringsresultat ska användas som underlag till populationsuppskattningar.
Ett annat exempel är att förbundet inte kan hitta något som visar på en samförvaltning av rovdjuren, trots att Art- och habitatdirektivet har en central del som talar om främjande av mänsklig verksamhet.
Ett tredje exempel är att Naturvårdsverket inte gjort några fullständiga ekonomiska beräkningar. Särskilt processen att ta fram planen med tillhörande förankring samt analysen av socioekonomiska konsekvenser är under all kritik, skriver förbundet.
Och så fortsätter Jägareförbundet att mala sönder förslaget till förvaltningsplanerna, djurart för djurart.
När det gäller järv har man dock inga egentliga synpunkter, eftersom jägarintresset inte nämnvärt påverkas av djuret.

Läs hela remissvaret genom att klicka här.

 

Läs även:

Vi har fastnat i någon sorts biologiträsk”

Kennelklubben kritiserar förvaltningsplanerna

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram