Tjursparande lönade sig för Hallandsjägare

Visst fungerar Kalmarmodellen i älgförvaltningen. Det kan Rönnehallens älgskötselområde i Halland skriva under på efter att ha sparat tjurar under några år. I år fick de tillfälle att skörda frukt av ansträngningarna.
Styrelsen i Rönnehallens älgskötselområde bestämde sig för att ta ett stortag med älgstammen. Det fick inte fortsätta att bara bli sämre och sämre. Inför årsmötet våren 2005 bjöd man in Magnus Johansson från Öland som pratade om Kalmarmodellen som förvaltningsmodell och som även visade bilder på fantastiska tjurar från Öland.
För åren 2005 och 2006 bestämdes att det bara skulle jagas kalv på området som är på nästan 15 000 hektar.
På det sättet sparades livet på nästan 20 vuxna älgar per år samtidigt som vi höjde medelåldern säger skötselområdets ordförande Ove Ludvigsson.
Trodde på modellen
Målsättningen för Rönnehallen var att öka andelen tjur i stammen, höja medelåldern och ha en hög kalvavskjutning. När det var dags att förvalta stammen genom avskjutning hösten 2007 bestämdes på årsmötet att det var Kalmarmodellen som skulle gälla.
Vi trodde stenhårt på Magnus Johanssons idéer och när sedan även Svenska Jägareförbundet rekommenderade denna modell så var saken klar säger Ove Ludvigsson.
För att öka tjurandelen ännu mer och snabbare valde de att spara tjurar upp till åtta taggar. Under första årets jakt sköts det två tjurar och dessa var trafikskadade. Jägarna såg fler tjurar och märkte att antalet taggar ökade även om inga stora tjurar sköts.
Stora förväntningar
Inför höstens jakt hade förväntningarna skruvats upp och alla hoppades att stortjuren skulle dyka upp. Många hade sett stora tjurar och flera hade även blivit fotograferade.
Resultatet efter en veckas jakt talar sitt tydliga språk: en 16-taggare, en 14-taggare och en 10-taggare är fällda mitt inom området. Utöver det har en niotaggare skjutits. På bara en vecka!
Det är ett fantastiskt resultat som visar vad som händer om man går samman och sparar tjurar över ett större område. Man ser att anlagen finns även i södra Sverige bara vi låter tjurarna bli lite äldre. Utöver de skjutna tjurarna har vi sett ett flertal som är på tillväxt, säger Ove Ludvigsson.
Avlysningsjakt
Förutom att tjurarna har blivit större ser man fler älgar i markerna. Övertygelsen är att när jakten summeras och jämförs med älgobsen ska man kunna se en stabil uppgång.
En rolig sak i år är att 16-taggaren är skjuten på en liten mark med så kallad avlysningsjakt. Med en annan modell hade det jaktlaget säkert bara fått skjuta kalv men nu blev det en stor tjur.
Göran Nordander
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.