Publicerad 15 maj 2013 - 15:48

Tingsryds kommun vill utrota vildsvinen

Man skulle kunna tro att ett Tjernobyl drabbat Tingsryds kommun, där människor flyr landsbygden och den biologiska mångfalden utarmas. Men yttrandet som tagits av den politiska ledningen handlar inte om radioaktivitet. I stället är det vildsvinen som står i centrum för den närmast domedagsliknande profetian.

 

En spegling av dagsläget, med siktet inställt på morgondagen som riskerar att bli mycket värre om vi inte vidtar krafttag.

Så beskriver Tingsryds landsbygdsutvecklare Jörgen Larsson kommunens yttrande över länsstyrelsens plan för vildsvinsförvaltning i Kronoberg.

Att måla upp ett Tjernobylperspektiv tycker Jörgen Larsson leder fel, och det måste man naturligtvis hålla med om. Men faktum är att kommunen tar till minst sagt ödesmättade ord i sitt yttrande.

Några axplock:

Det finns en överhängande risk att samhället är på väg att förlora kampen mot vildsvinen. Skadegörelsen (är) så omfattande att detta allvarligt äventyrar fortsatt lantbruksverksamhet och boende på landsbygden. Den biologiska mångfalden utarmas. Boende på landsbygden drabbas även mentalt.

Samt: Tingsryds kommun tvingas konstatera att vildsvinen redan idag är att betrakta som allvarliga skadedjur. Värdet av en bibehållen vildsvinsstam står inte i proportion till vildsvinens skadeverkningar och de direkta och indirekta konsekvenserna av alla dessa skador. Vildsvinen behöver helt enkelt komma bort från det svenska landskapet.

 

Skarpare skrivning

Jörgen Larsson tycker inte att kommunen gått för långt i sitt yttrande. Och den politiska ledningen står helt bakom skrivningarna.

Ja, utan tvekan. Jag fick till och med skärpa formuleringarna efter att politikerna sett det första utkastet, säger han.

Men finns det inte andra orsaker till avfolkningen av landsbygden, som till och med är värre än vildsvinen?

Jo, det finns problem som är större och som är svårare att lösa. Men svinen bidrar. Vi får ständiga samtal från lantbrukare, boende och andra företagare som är förtvivlade över vildsvinens framfart, säger Jörgen Larsson.

Han ser samarbetet mellan lantbrukare och jägare i bygden som bra, och han tror inte att kommunen riskerar att försämra det genom sina hårda formuleringar, även om det kan uppröra känslorna i jägarkretsar.

Och Jörgen Larsson erkänner att det också finns ett värde i viltet.

Jodå, både rekreationsmässigt och rent ekonomiskt, men dessa uppväger inte nackdelarna.

 

Tar till krafttag

Vill då Tingsryds kommun verkligen utrota vildsvinen? Är det en framkomlig väg?

Jörgen Larsson drar på svaret:

 Vi menar att det är nödvändigt att tala klarspråk. Det måste till krafttag för att komma tillrätta med problemen vildsvinen orsakar.

Kronobergs jaktvårdskonsulent Elias Turesson tycker att kommunen går för långt. Att säga att vildsvinen måste bort från det svenska landskapet är ett omodernt synsätt.

Att värna andra viltarter är synnerligen viktigt för samhället. Plötsligt ska man utrota ett annat. Det är ett omodernt sätt att se på naturen.

 

Utnyttja samverkan

Elias Turesson har också invändningar mot flera andra argument som förs fram av Tingsryds kommun.


Jaktvårdskonsulent
Elias Turesson i Kronoberg
anser att Tingsryds kommun
har ett omodernt synsätt
på viltförvaltning.

Att vildsvinen skulle utarma den biologiska mångfalden är ett av dem. Det köper jag inte alls. Jordbruken i våra trakter läggs ner i stor omfattning av helt andra orsaker. Så i det fallet hävdar jag att det är tvärt om, vildsvinen bidrar till att hålla landskapet öppet.

Att många lantbrukare i Kronoberg har bekymmer med vildsvinens härjningar i grödor och på vallar råder det inget tvivel om. Men Elias Turesson menar att Tingsryds kommun angriper problemen på fel sätt.

I Tingsryd har man kommit långt för att hitta samarbetsformer för att förvalta älg och kronvilt. Det vore bättre att kommunledningen stimulerade utvecklingen av sådan samverkan vad gäller vildsvinsförvaltning, istället för att prata om utrotning, säger han.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram