Tänkvärt inför björnjakten!
Måste man ha en utsedd jaktledare vid björnjakt?
Enligt Naturvårdsverkets beslut måste det finnas en jaktledare utsedd vid björnjakt. Det innebär att vid de tillfällen då älg- och björnjakt sker samtidigt så är det att rekommendera att den av jaktlaget/området utsedda älgjaktledaren också är jaktledare för björnjakten. Då björnjakten sker vid annan tid ska de jägare som är ute tillsammans utse en jaktledare för den aktuella jaktdagen.
Hur vet jag om det finns björn kvar på licensen?
Det aktuella läget över antal björnar som finns kvar på tilldelningen måste kontrolleras på morgonen innan jakten inleds. Numret till telefonsvararen för att kontrollera detta är: Jämtlands län 063-15 25 57 & Västernorrlands län 0611-349153.
Har jaktlaget tillgång till eftersökshund?
Samma lagstiftning gäller som när man jagar älg. Inträffar en skadskjutning skall en hund som är särskilt tränad finnas på plats inom två timmar. Förfogar inte jaktlaget över en sådan björnhund, skall man innan jakten ha kontaktat något eftersöksekipage som kan ställa upp och hjälpa till om olyckan skulle vara framme. Jaktledaren har ansvaret för att organisera eftersöket.
Har jaktdeltagarna tillräcklig skjutskicklighet?
Tänk på att björnen har ett litet vitalt träffområde. Har man bestämt sig för att jaga björn bör jaktlaget träna björnskytte innan jaktstarten. Att söka stöd och skjuta sidoskott inom 80 meter är att rekommendera. Samla jaktlaget på skjutbanan och skjut Björnpasset. Björnpasset och anatomiska björnfigurer kan beställas hos Jägareförbundet Mitt Norrland.
Vad gäller björnjakt vid åtel?
Det är inte tillåtet att jaga björn vid åtel! Som åtel räknas animaliskt och vegetabiliskt material utlagt i syfte att locka vilt. Om man har tagit ur en skjuten älg och inte flyttar vom och tarmar till någon annan plats för att göra det mer aptitligt för björnen eller underlätta ett eventuellt skott kan det alltså inte räknas som åteljakt att skjuta en björn vid dessa rester.
Anmälan och besiktning
Fälld eller påskjuten björn skall snarast anmälas till närmaste polismyndighet. Det åligger skytten att ombesörja att besiktning blir genomförd. Polisen har uppgifter på vilka besiktningsmännen är. Fälld björn får tas ur och flås före leverans till godkänd vilthanteringsanläggning. Skytten bör samråda med besiktningsmannen om hur björnen ska kunna föras till vilthanteringsanläggningen utan att problem uppstår vare sig med köttet eller länsstyrelsens besiktning. Vid besiktning tas bl.a. tandprov. Tänk på att spärra upp käkarna med en tvärställd pinne innan likstelheten inträder. Besiktningsmännen hjälper till med provtagning och övrig pappersexercis. Besiktning och provtagning är gratis.
Fällavgifter m.m.
Staten tar inte ut någon fällavgift på björn. Däremot kan enskilda markägare ta ut fällavgifter. Vill man sälja björnkött eller skinn skall man ha ett intyg från jordbruksverket. Detta hjälper besiktningsmännen till med. Björnkött för försäljning måste veterinärbesiktigas.
Gemensamhetsjakt över flera jaktområden
Vid gemensamhetsjakt, där flera jaktlag samordnat björnjakten, fordras att deltagarna har jakträtt på det område som ska jagas. Jägare som jagar på annans område måste därför ha tillstånd av berörd jakträttshavare för att få delta i gemensamhetsjakten.
Vem får jaga björn inom ett viltvårdsområde?
Normalt säljs jaktkort för älg och jaktkort för övrigt vilt. Eftersom björnen inte är en älg, räknas den in under övrigt vilt om man inte beslutar om särskilda björnjaktbevis. De som arrenderar älgjakt av en markägare, men inte arrenderar någon övrig jakt ska se till att arrendet också gäller björnjakt! Jaktstämma kan besluta om att sälja jaktgästbevis till utomstående jägare. Dessutom måste viltvårdsområdet på varje årsstämma besluta om att björnjakt ska ske, för att förhindra skada av björn.
Möte med björn
Jägare är den grupp som träffar på flest björnar i naturen. Oftast undviker björnen själv kontakt och de flesta björnmöten är helt odramatiska. Läs broschyren Björnmöten. Den tar upp många tips och råd hur man bör hantera olika situationer som kan uppstå när man stöter på en björn. På vår hemsida kan du hämta hem broschyren.
www.jagareforbundet.se/mittnorr
Jägareförbundet Mitt Norrland 063-12 76 58, 0620-173 20
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.