Talma sameby går till Europadomstolen

Europadomstolen kan bli nästa steg i Talma samebys mångåriga kamp för att få fälla 95 procent av älgtilldelningen inom byns renskötselområde. Samebyn vill ha prövat om inskränkningarna i deras älgjakt strider mot de mänskliga rättigheterna.

Processerna kring Talma samebys älgtilldelning har pågått under en följd av år. Redan i slutet av 1990-talet började Talma sameby och några andra samebyar överklaga de beslut om älgtilldelning som länsstyrelsen i Norrbotten fattade.

Längst gick prövningen 2001 då samebyn fick rätt i länsrätten, men sedan förlorade i kammarrätten som fastställde länsstyrelsens tilldelning. Samebyn begärde prövningstillstånd i regeringsrätten men fick avslag på detta i juni 2006.

Nu vill samebyn ta älgtilldelningen 2001 ­och ytterst naturligtvis frågan om rättigheten till jakten i området ­ till Europadomstolen. Den tilldelning av älg inför hösten 2001 som Talma sameby överklagade utgjordes av 25 procent av den sammanlagda älgtilldelningen inom samebyns renskötselområde. Det var elva av 44 vuxna älgar. Resten gick till ortsbor som jagade på utlåtelser av älgjakt på statens mark samt till privata markägare som jagade på egna marker.

Samebyns uppfattning är att de har rätten till alla älgar på statens mark och till hälften av tilldelningen på de privata marker som ligger inom renskötselområdet, vilket sammanlagt skulle utgöra 95 procent av tilldelningen inom området eller med en viss avrundning 42 av de 44 vuxna älgarna som fick fällas 2001.

Älgjägarna inom samebyn utgjorde samtidigt bara en mycket liten minoritet av den samlade älgjägarkåren inom området.

Talma samebys krav väckte därför skarpa reaktioner inte bara inom det berörda området utan även i andra områden som omfattas av renskötsel, vilket Svensk Jakt rapporterat om tidigare.

Talma sameby har nu bestämt att driva frågan vidare. De håller fast vid sina krav angående älgtilldelningen och vill enligt ett pressmeddelande från advokatbyrån MAQS Law Firms att Europadomstolen tar ställning till hur stark samernas jakträtt är och vilka ingrepp i denna rätt staten kan göra utan att bryta mot egendomsskyddet och diskrimineringsförbudet i Europakonventionen.

Anmälan till Europadomstolen lämnades in den 14 december i år. Enligt Camilla Wikland som är ett av samebyns ombud på MAQS Law Firm har Europadomstolen en handläggningstid på cirka tre år bara för att avgöra om de tar upp ärendet, så något snabbt beslut blir det inte fråga om.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev