Svenska fladdermöss rabiesövervakas

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tar sedan ett flertal år emot döda fladdermöss från hela Sverige för rabiesundersökning. I flera europeiska länder har man påvisat att vissa arter av fladdermöss bär på virus (EBLV) som är nära släkt med klassiskt rabiesvirus. I Sverige har vi ännu inte kunnat påvisa några infekterade fladdermöss, men det är viktigt att övervakningen fortgår.

Sverige är fritt från klassiskt rabiesvirus sedan 1886. Förra året kunde 85 fladdermöss undersökas avseende rabies. Nästan dubbelt så många skickades in men resten var i för dåligt skick för att kunna undersökas.
SVA vädjar åter om allmänhetens medverkan i årets fladdermusinsamling, både genom att skicka in döda fladdermöss till SVA för undersökning, och genom att sprida denna information vidare.

Blir inte sjuka
Fladdermöss kan bära på EBLV utan att bli sjuka. Infekterade fladdermöss kan också uppvisa symtom som oförmåga att flyga, viktförlust, stark aggressivitet samt överkänslighet för högfrekventa ljud. Personer som hittar en allvarligt sjuk fladdermus uppmanas att kontakta veterinär för omhändertagande och avlivning.
Döda fladdermöss skickas till SVA för undersökning. Det är av största vikt att aldrig ta i en fladdermus utan skyddshandskar. Fladdermusen lindas lämpligen in i papper, och med fördel i en toapappsrulle som skydd för stötar under transporten. Därefter stoppas den i en tättslutande plastpåse och sänds per post till SVA i ett vadderat kuvert.
Uppge namn, telefonnummer, information om när och var fladdermusen påträffades och eventuellt avlivades, samt övriga observationer av intresse. Det är särskilt viktigt att ange om fladdermusen bitit annat djur eller människa. Undersökningen är kostnadsfri.

Hit skickas fladdermössen
Döda fladdermöss skickas till: SVA, Enheten för patologi och viltsjukdomar, Travvägen 12 A, 751 89 Uppsala

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev