Publicerad 15 maj 2013 - 16:57
Svenska fjällgäss till Norge

Nu inleder Jägareförbundet ett samarbete med norska myndigheter för att försöka rädda den spillra av fjällgäss som finns i vårt grannland.
Jägareförbundet har under 30 år drivit ett projekt för att rådda fjällgåsen i Sverige. Genom att importera ryska gäss, som sedan placerats ut i fjällvärlden har man idag en population om cirka 100 fjällgäss.
Under de senaste åren har projektet byggt upp en avelspopulation med fjällgäss från Ryssland i nära samarbete med Nordens Ark. Målsättningen är att fortsätta arbetet med att förstärka den starkt hotade, vilda fjällgåspopulationen i Sverige. Fjällgåsen klassas även globalt som en hotad art.
Parallellt med detta har Jägareförbundet och Nordens Ark nyligen inlett ett samarbete med Direktoratet för Naturförvaltning (DN) i Norge om insatser även för den lilla norska fjällgåspopulationen. Den norska populationen består nu endast av ett tjugotal fåglar. Ett mindre antal ungar från avelspopulationen kommer nu att disponeras av norska myndigheter för att i första hand utveckla en utsättningsmetodik.
Rädda fjällgåsen
Det är viktigt att vi tar till vara alla chanser till att rädda fjällgåsen. Sverige liksom Norge har ett stort internationellt ansvar för fjällgåsens överlevnad säger Jägareförbundets projektledare Åke Andersson.
Vi är glada över att kunna dela med oss av den kunskap och erfarenhet av fjällgässen vi skaffat oss under tiden som den ryska avelspopulationen byggts upp säger Christer Larsson ansvarig för avelspopulationen på Nordens Ark, som är en stiftelse med syfte att rädda och bevara utrotningshotade djur.
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.