Svensk fiskodling växer explosionsartat

Vattenbruket fiskodlingen ökar explosionsartat i Sverige. En färsk rapport, framtagen av Statistiska Centralbyrån på uppdrag av Jordbruksverket, visar att produktionen 2011 var nästan tolv ton en ökning med 29 procent jämfört med 2010.

Svensk Jakt Publicerad 15 maj 2013 - 16:12

 

Odlingen av matfisk i Sverige växer starkt i omfattning. På fem år har produktionen mer än fördubblats. Förra året producerades 10.140 ton matfisk i slaktad vikt, vilket motsvarar 11.970 ton i beraknad hel farskvikt. Detta ar 29 procent hogre an 2010 ars produktion.

Fiskodlingen handlar i huvudsak om regnbåge, 90 procent av all slaktad fisk är av denna art. Därutöver producerades under fjolåret bland anant 1.128 ton roding och 1.470 ton musslor.

Det sammanlagda vardet av all produktion for konsumtion har beraknats till 328 miljoner kronor. Motsvarande varde for ar 2010 var 254 miljoner kronor.


Två förklaringar

Sven Kollberg på Vattenbrukarnas riksförbund anger två huvudförklaringar till den starka utvecklingen.

Dels finns en rent marknadsekonomisk förklaring. De senaste åren har vi sett att bland annat Chiles enorma fiskeproduktion har drabbats av bakslag och då har det uppstått ett annat sug på fisk på marknaden, säger Sven Kollberg till Bohusläningen.

Den andra förklaringen, som kanske är ännu viktigare, är att det har blivit lättare att få tillstånd att odla fisk i Sverige. Detta framför allt i de reglerade magasin som finns kring vattenkraften i norrlandsälvarna.

Men samtidigt som fler fiskodlingstillstånd delas ut blir det allt färre företag som bedriver odling.

Det beror på att företagen slås ihop och blir större, och dessutom odlar företagen på fler platser, och behöver därmed fler tillstånd, säger Sven Kollberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev