Publicerad 15 maj 2013 - 17:00

Sveaskogs mark används för att nå miljömål

Regeringen meddelar nu att man når målet om formellt skydd av skog med höga naturvärden. Statliga Sveaskog ska avsätta ersättningsmark motsvarande 100 000 hektar som staten kan använda sig av för att byta sig till privat mark med höga naturvärden.

Regeringen har beslutat om ett förändrat uppdrag för Sveaskog som innebär att bolagets framtida inriktning och uppdrag renodlas. ”Sveaskog ska generera en marknadsmässig avkastning genom att vara en oberoende aktör med kärnverksamhet inom skogsbruk utan egna stora intressen som slutanvändare av skogsråvara” skriver regeringen i ett pressmeddelande..

För att uppnå de uppsatta miljökvalitetsmålen för skog föreslår regeringen att skogsfastigheter till en sammanlagd areal om högst 100 000 hektar produktiv mark överförs från Sveaskog till staten för att därefter användas som ersättningsmark. Detta innebär att sedan länge identifierade skyddsvärda skogar nu kan skyddas. Sveaskogs uppdrag att tillhandahålla ersättningsmark till staten kommer därmed att upphöra vid utgången av 2010.

Vi tar nu det ojämförligt största steget för naturvård och skydda våra fina svenska naturskogar. När jag blev miljöminister ärvde jag budgetmedel och verktyg som gjorde att såväl Miljömålsrådet som skogsbolagen bedömde att målet för skydd av värdefull skog var omöjligt att nå förrän tidigast år 2020. Nu går vi i mål redan 2010, säger miljöminister Andreas Carlgren i en kommentar.

 

Jägareförbundet

Jägareförbundet har generellt ingenting emot att skog med höga naturvärden skyddas.

Syftet med naturskyddet är i stort sett aldrig att främja jaktbart vilt utan andra värden. Därför anser vi inte att jakten ska påverkas av att värdefulla skogsmiljöer skyddas, säger Fredrik Widemo, naturvårdsansvarig på Jägareförbundet.

Han betonar också att de statliga målen för naturvård inte får tas som intänkt för att negligera naturvård i traditionell skogsskötsel.

Arbetet med att säkerställa bra miljöer för mångfald och vilt får inte minska bara för att staten avsätter mark, säger Fredrik Widemo.

 

 

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram