Svanhals – litet men aktivt viltvårdsområde

SvanshalsKumla är ett tämligen litet viltvårdsområde i Östergötland, men verksamheten är desto mer omfattande.

Att hålla efter predatorer står högt på prioritetslistan och under säsongen har jägarna genomfört två rävjakter. Den första skedde som folkdrev i början av november och samlade 38 deltagare. Två rävar sköts, medan fyra slank emellan passen.
Sista januari var det så dags för hundjakt. Trots att det var sista dagen för rådjursjakt valde många, 32 stycken, att i stället jaga räv till gagn för viltvården.
Klokt, då blir det ju bara fler rådjur till nästa säsong, berömde ordföranden Stefan Lenér vid samlingen.

Fältvandring
Två rävspecialiserade hundar fanns till förfogande, Bengt Hanssons luzernstövare och Anders Hedströms ryska stövare. Därtill fanns en tysk jaktterrier om det skulle blir aktuellt med grytjakt.
Även den här gången blev resultatet två rävar, och därtill en hare.
Dessutom har det skjutits 26 rävar på lockjakt. Det har blivit en populär jaktform i området, berättar Stefan Lenér.
Till sommaren planerar viltvårdsområdet för en fältvandring tillsammans med Tåkernbygdens jaktvårdskrets. Flera lantbrukare i området har till hösten även lovat att spara stråk med otröskad spannmål i kanterna vars resultat man med spänning ser fram emot.
Några kantstråk som tidigare lämnats i svåråtkomliga hörn utan egentlig viltvårdstanke har visat sig hysa massor av vilt. Nu blir det även en medveten satsning, berättar Stefan Lenér.

Viltåkerprojekt
Viltvårdsområdet driver sedan ett år även ett viltåkerprojekt på fyra hektar med stöd av Tåkernfonden och Jägareförbundet.
Tolv olika sammansättningar av växter odlas och nu börjar man se vad som drar mest. Bland annat solros, vicker och senap, har visat sig ha en strykande åtgång.
Vi kommer också att bjuda in hushållningsgillet och länsstyrelsen till fältvandringen för att försöka sprida våra goda erfarenheter, säger Stefan Lenér.
Gunnar Nilsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev