Succé för ny utbildningsjakt

Sekreteraren i Skånes dreverklubb, Douglas Ahlqvist, hade pläderat flera gånger för ett samarrangemang mellan dreverklubben och Jägareförbundet Skåne. 28 januari blev det verklighet.

Douglas är också en av länsföreningens grundlydnadsinstruktörer och väl medveten om satsningen på olika typer av utbildningsjakter. Han ville att vi skulle testa utbildningskonceptet jakt med drivande hund.
Föreningen har varit lite avvaktande till att anordna denna jaktform, dels beroende på avsaknad av lämplig mark för ändamålet men också för att vi kanske inte såg framför oss att jaktformen var tillräckligt händelserik för att tillfredsställa våra actioninriktade nya jägares behov.
Men, vi hade fel! Jaktformen kan vara både spännande och händelserik. Det bevisades när sex nya jägare gästade Toftaröds jaktlag. Jaktmarken, som är cirka 725 hektar stor, ligger mellan Norra Rörum och Sösdala.

Hälsade välkomna
Dagen startade med samling runt en mysig brasa, där Douglas Ahlqvist och jaktvärden Lasse Gustavsson hälsade välkomna och informerade om Skånes dreverklubb och bestämmelserna för dagens jakt.
Jag hade under förmiddagen förmånen att få följa jaktvärden Lasse och hundföraren Stefan Nilsson. Det dröjde inte länge från det att hunden släppts tills det skallade i skogen en bra bit framför oss. Pang, pang, två snabba skott.
Två skott, illavarslande, sa Lasse.
Oron var obefogad, för i samma ögonblick kom Jimmy in på radion:
Min skytt, Jesper, har skjutit ett kid.
Snart blev det nya skall, och på nytt pang, pang. Snacka om succé och gissa om skytten Fredrik Johansson var lycklig efter sin dubblé med en bock och ett smaldjur.

Mersmak
Avbrott för trivsam samvaro vid brasan, vilken fest. Dagens gäster var mycket nöjda med arrangemanget och med vad man fått uppleva. Jaktprofilen Sten Christoffersson, som följt dagens övningar, utbrast spontant:
Trevligt, ett sådant här arrangemang borde vi fixa även med fågelhundar.
Vi kunde också konstatera att Douglas inte hade fel i sitt påstående att drevern är en robust och kompetent jakthund med flera sorters vilt på sin repertoar.
Uno Strand

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev