Studie visar att ägg är klimatsmart mat

Ät ägg och gör en insats för klimatet och miljön. Det visar en färsk studie.

Nu publiceras en färsk jämförelse mellan olika animaliska livsmedel som visar att ett kilo ägg kräver lägsta insatsen av energi per kilo protein och ger lägre miljöbelastning än många andra animaliska livsmedel.
Livscykelanalyserna i jämförelsen har gjorts av Institutet för Livsmedel och Bioteknik, SIK.En viktig förklaring till energieffektiviteten i äggproduktionen är att svenska hönor värper många ägg och att det i genomsnitt bara går åt 2 kilo foder för varje kilo ägg. För att producera ett kilo ägg krävs en foderareal på bara 4,5 kvadratmeter. Motsvarande siffra för kyckling är 7 kvadratmeter, för griskött 1115 och för nötkött över 30 kvadratmeter.

Samma nivå som kyckling
Det totala utsläppet av klimatgaser för att producera ett kilo ägg är lägre än för de allra flesta andra animaliska livsmedel och på ungefär samma nivå som för kyckling.
Den begränsade foderarealen gör också att den negativa miljöbelastningen räknat per kilo ägg blir liten jämfört med andra animaliska livsmedel.
I jämförelsen har man studerat bidraget till försurning, övergödning och användningen av kemiska bekämpningsmedel.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev