Strategier mot massdöd av bin

Jordbruksverket har utrett binas ekonomiska och ekologiska värde i Sverige och i utredningen diskuteras de olika hoten mot honungsbina.

Beredskapen mot sjukdomar och skadegörare är i dagsläget inte tillfredsställande, och det finns behov av att stödja bina med ökad tillgång till pollen och nektar.

Under 2006 och 2007 drabbades många amerikanska biodlare av dramatiska förluster av bin. Syndromet fick namnet Colony Collapse Disorder, CCD. I Jordbruksverkets utredning behandlas både CCD och andra nyare exempel på massdöd av bin. I Sverige har vi hittills inte haft så stora förluster av bin som i USA, men det är viktigt att utreda vad som händer om bina dör och vad vi kan göra för att förhindra att det sker.

 

Många samverkande orsaker

Forskarna är överens om att många samverkande faktorer kan leda till massdöd av bin. De flesta anser att varroakvalstret, och virus som det sprider, spelar störst roll i massdöden av bin på 2000-talet. Andra faktorer som har betydelse är svält, andra sjukdomar och skadegörare, foderbrist samt bekämpningsmedel.

Eftersom bidöden kan orsakas av många olika faktorer krävs ett helhetsgrepp för att minska förlusterna, menar Jordbruksvernet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev