Stort intresse för jaktfrågor i motionsfloden
Ett 60-tal motioner med anknytning till jakt och viltvård har lämnats in till höstriksdagen, vilket vittnar om ett stort intresse för dessa frågor.
Dominerande motionsämnen är som vanligt rovdjur, bly, sälar och skarvar men det förekommer också några motioner som kopplar helhetsgrepp på jaktfrågorna.
Det är främst oppositionspartierna som lagt några tyngre, så kallade kommittémotioner i jakt- och viltvårdsfrågor. Även om det är medveten strategi inför ett valår innehåller motionerna samtidigt handfasta utfästelser som det kan vara intressant för jägarna att aktualisera i händelse av ett regeringsskifte.
Catharina Elmsäter-Svärd och ytterligare sju moderater lägger fast att jakten innebär ett förståndigt nyttjande av en förnybar naturresurs och är av stor ekonomisk betydelse. Jakten har också högt rekreationsvärde och bidrar till bättre fysisk och mental hälsa hos utövarna.
För att lättare kunna rekrytera nya jägare vill motionärerna därför slopa kravet på viltvårdsavgift för ungdomar mellan 15 och 18 år, som bedriver så kallad uppsiktsjakt. Vidare vill motionärerna bland annat återinföra sommarjakten på sträckande morkullhanar och slopa dubbelregistreringen av privat mark för älgjakt ovan odlingsgränsen.
Även kristdemokraterna har avlossat en kommittémotion som tar upp viktiga jägarspörsmål. Det är Björn von der Esch med flera som bland annat vill ha ett nytt älgförvaltningssystem, allmän jakttid på skarv och avlysningsjakt på varg och lodjur. Motionärerna vill inte heller ha något förbud mot blyammunition vid jakt på fast mark.
Folkpartiets kommittémotion, som har partiledaren Lars Leijonborg som förstanamn, lutar mera åt miljöhållet men innehåller också krav på allmän jakttid på skarv och en utvidgning av jaktområdet för gråsäl. Motionärerna pekar också på att den hittills förda rovdjurspolitiken lett till misstro gentemot myndigheterna och ökad tjuvjakt. Man vill därför att paragraf 28 i jaktförordningen får en ny, tydligare och mera lättolkad utformning.
Skog till nytta för alla är namnet på en motion från Åsa Domeij med flera miljöpartister. Motionen är nästan helt inriktad på skogliga frågor men innehåller också förslag om att motverka skogsskador genom att minska klövviltstammarna. Samtidigt ska stammarna av varg, järv och lo ökas. Hur ekvationen ska gå ihop utreds dock inte i motionen.
Krister Hammarberg (m) vill ha samma startdatum för jakt på grågäss och kanadagäss i hela landet. En tidigare jaktstart på gäss i hela norra Sverige skulle ge lokalbefolkningen en möjlighet att beskatta gässen innan de flyttar, skriver motionären.
Gunnar Sandberg och Marie Nordén (båda s) vill återinföra sommarjakten på sträckande morkullhanar med start första måndagen efter midsommar. Mikael Oscarsson (kd) vill ha en kartläggning av de problem som orsakas av vildsvin och begränsa vildsvinens ökningstakt.
Även jaktmotståndarna i riksdagen har varit flitiga med pennan. Jan Emanuel Johansson och Louise Malmström (båda s) vill föra in de vilda djuren under djurskyddslagstiftningen, vilket innebär att det blir Djurskyddsmyndigheten och inte Naturvårdsverket som blir huvudman för jakten. Samma motionärer vill också förbjuda jakt på utsatta fåglar, så kallad godsjakt. Jan Emanuel Johansson har dessutom skrivit en egen motion, där han vill förbjuda grytjakt och grytanlagsprov. Ett par motioner med nästan identiskt innehåll har också lämnats in av Sven-Erik Sjöstrand (v), Birgitta Ohlsson och Anne-Marie Ekström (båda fp) samt Åsa Domeij (mp).
I en kommittémotion om jordbrukets framtid och villkor betonar i motsats Catharina Elmsäter-Svärd och ytterligare sju moderater jaktens värde. Värdet av att sälja jaktupplevelser kan mycket väl, rätt utnyttjad, överstiga värdet av traditionellt lantbruk, heter det i motionen.
Karin Åström och Kristina Zakrisson (båda s) vill se över livsmedelslagen så att även småskaliga naturturismföretag kan förädla och salubjuda produkter från jakt, fiske, bär- och svampplockning.
Bernt Karlsson
Rovdjuren lockar flest motionärer
Stora rovdjur och möjligheten att skydda tamdjur från rovdjursangrepp har engagerat många riksdagsledamöter.
Genom ökad radiomärkning och löpande kontroll av björnar och vargar vill Jan Lindholm (mp) införa regeln att varje tjuvskjuten varg eller björn omedelbart ska ersättas med ett nytt djur hämtat från någon annan del av världen. Det skulle enligt motionären göra all tjuvjakt ointressant och om den ändå sker så berikas bara den inhemska varg- eller björnstammen med friska gener utifrån.
Det är omänskligt att begära att husse ska stå som passiv åskådare medan vargen sliter den trogna jakthunden i bitar, skriver Staffan Danielsson och Anders Larsson (båda c) som vill ha en ändring av paragraf 28 jaktförordningen och en översyn av straffsatserna för jaktbrott.
Sven Bergström och Kenneth Johansson (båda c) vill ha en specialstudie av rovdjursförhållandena i området Ovanåker-Rättvik medan Jörgen Johansson (c) vill ha en friare jakt på rovdjur i områden där de förekommer i starka koncentrationer.
Birgitta Ohlsson (fp) vill att skyddsjakt på varg bör tillåtas först när vargstammen nått ett antal av 200 individer och att 500 vargar borde vara ett minimum för en livskraftig vargstam.
Ekot från skottet mot vargen i Dalsland med påföljande fängelsedom för fårägaren har nått ända in i riksdagshuset. Lås inte in den som skyddar sin tamdjur, skriver ett antal kristdemokrater med Sven Persson i spetsen och vill i likhet med Jan Andersson och Eskil Erlandsson (båda c) ha en ändring av paragraf 28 jaktförordningen. De två centerpartisterna vill också ha en begränsad jakt på lodjur utanför renskötselområdet.
I en motion om landsbygdsutveckling i ett västsvenskt perspektiv pekar Anita Brodén och ytterligare tio folkpartister på nödvändigheten av en balanserad rovdjurspolitik med möjlighet till skyddsjakt. En likartat motion, fast med bäring på Gävle-Dalaområdet, har lämnats in av Ragnwi Marcelind (kd) och Hans Backman (fp).
Om rovdjur angriper tamdjur ska skyddsjakt omedelbart tillåtas, skriver Rolf Gunnarsson (m).
Sven-Erik Sjöstrand och ytterligare fem vänsterpartister vill däremot främja utvecklingen av rovdjursstammarna och förstärka insatser mot illegal jakt. Naturvårdsverket och Jägareförbundet ska dessutom ges i uppdrag att utreda möjligheterna att minska antalet rovdjursdödade hundar.
Andra motionärer som bekymrar sig över vargarna väl och ve är Marietta de Pourbaix-Lundin och Göran Lindblad (m) som inte vill att vargen ska omfattas av paragraf 28 jaktförordningen. Åsa Domeij (mp) och Sven-Erik Sjöstrand (v) vill med anledning av Ringvattnet-vargen ändra paragraf 27 jaktförordningen så att det blir svårare för Naturvårdsverket att besluta om skyddsjakt på enstaka individer.
Runar Patriksson (fp) anser däremot att det redan nu finns en livskraftig och därmed jaktbar vargstam i Sverige och att någon form av jakt bör tillåtas omgående.
Bernt Karlsson
Upphäv lagen om blyförbud
Det så kallade blyförbudet, som skjutits upp till att eventuellt träda i kraft den 1 januari 2008, har också resulterat i ett flertal motioner. Samtidigt som regeringen sköt upp frågan skedde en utvidgning av blyhagelförbudet till att även gälla jakt på öppet vatten. Det vill Krister hammarberg (m) ändra på. Det finns inget miljöskäl att förbjuda blyhagel annat än i situationer där ätande änder kan plocka upp hagel, alltså i våtmarker och grunda vatten, heter det i motionen.
Det enda rätta i denna förvirrade fråga är att helt upphäva lagen om blyförbud i ammunition vid all jakt förutom i våtmarker och vid sportskytte, kräver Jan-Evert Rådhström och Magdalena Andersson (båda m) i en annan motion.
Fjälljakten lockar till motioner
Även höstens incidenter i fjällen, när norska jägare bröt mot reglerna för småviltjakten, återspeglas i motionsfloden. Krister Hammarbe
rg (m) vill inte att utländska jägare ska tillåtas jaga på egen hand i fjällen utan bara tillsammans med auktoriserad jaktguide eller som gäst tillsammans med svensk jägare. I en annan motion om fjälljakten föreslår Anna Grönlund Krantz (fp) att reglerna för ripjakten harmoniseras med vad som gäller i Norge. Agneta Ringman (s) vill att alla statens jakt- och fiskeupplåtelser ska hanteras av Sveaskog.
Jakt på säl och skarv
Ett stort antal motionärer vill införa allmän jakttid på skarv och utvidga jaktområdet för gråsäl, både till nya kustområden och utanför de särskilda skyddsområden där säljakt idag bedrivs. Krister Hammarberg (m) påpekar att gråsälen bara är en av två skadegörare och att skyddsjakt bör tillåtas även på vikaresäl i Norr- och Västerbotten. Birgitta Sellén och Sven Bergström (båda c) vill ge yrkesfiskarna möjlighet att jaga säl från båt i direkt anslutning till fiskeredskapen.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.