Publicerad 15 maj 2013 - 16:18

Stoppar leverans av vargfoder till djurpark

Vargarna i hägnet på Järvzoo djurpark har hittills matats med slakteriavfall från trakten. Men Delsbo slakteri har nu stoppat alla leveranser till djurparken, i protest mot vargpolitiken och djurparkens deltagande i utplacering av vargvalpar, rapporterar Svenska Dagbladet.

 

Det är av solidaritetsskäl med våra leverantörer. En del av dem sitter på pass hela nätterna för att skydda sina djur mot björn och varg, och samtidigt backar vi upp Järvzoo med gratis foder, säger Bengt Eriksson, vd för Delsbo slakteri, till SvD.

Beslutet är en markering mot djurparken, eftersom Järvzoo engagerat sig i utplaceringen av vargvalpar. Delsbo slakteris vd Bengt Eriksson anser att vargpolitiken kostar orimligt mycket.

Man lägger ner skolan i byn där jag bor, Norrbo, för att spara 1,5 miljoner. Sen lägger man miljonbelopp på att flytta varg, säger han till SvD.

För Järvzoo har tio ton gratis slaktavfall om året varit ett betydelsefullt tillskott, uppger djurparkens vd Olle Larsson för SvD. Beslutet innebär att djurparken måste överväga fortsatt deltagande i försöket att sätta ut djurparksvalpar i det vilda.

Det kan vara ett vågspel för Järvzoo som är en liten privat park. Det blir både goodwill och badwill, säger Olle Larsson till SvD.

 

Orsa Björnpark säger nej

Orsa Björnpark har redan beslutat sig för att inte delta i utsättningen av vargvalpar. De starka känslor mot varg som finns i trakten har haft betydelse för det beslutet, säger Torbjörn Wallin, koncernchef i Grönklittsgruppen, till SvD.

I de här vargtäta kommunerna är det för en betydande del av befolkningen ett kontroversiellt projekt. Det är mycket känslor och många som diskuterar det.

Skulle vi delta så försvåras våra möjligheter att stå som en opartisk aktör. Vi försöker samarbeta med både motståndare och förespråkare till vargen, med samer och jaktorganisationer såväl som naturskyddsföreningen och rovdjursföreningen, säger Torbjörn Wallin till SvD.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Så maxar du Svensk Jakts app

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram