Stärkt beredskap mot allvarliga djursjukdomar

Beredskapen mot utbrott av allvarliga djursjukdomar har stärkts, både inom Sverige och på EU-nivå. Det konstaterar Jordbruksverket i en ny rapport.

Sedan Sverige blev medlem i EU 1995 har flera allvarliga smittor bekämpats och utrotats enligt rapporten. Det gäller till exempel blåtunga hos idisslare, grissjukdomen PRRS och fågelinfluensa.

Sveriges goda smittskyddsläge var en viktig del i förhandlingarna om ett svenskt medlemskap i EU. Sverige fick ha handelsregler som skydd mot vissa sjukdomar, till exempel salmonella.

Introduktionen av smittor som blåtunga, PRRS och fågelinfluensa kan inte direkt härledas till EU-medlemskapet och öppnare gränser. Däremot beror sannolikt introduktionen av rävens dvärgbandmask på stor införsel av hundar, öppnare gränser och regelverket inom EU, enligt rapporten.

Det har förekommit flera stora utbrott av djursjukdomar i EU sedan 1995. Det mest omfattande var utbrottet av mul- och klövsjuka i Storbritannien 2001, där fler än 2.000 besättningar drabbades och kostnaderna för såväl det enskilda landet som för EU blev mycket stora.

Svinpest och fågelinfluensa är sjukdomar som också medfört stora kostnader och konsekvenser.

Trots stärkt beredskap har salmonella upptäckts nyligen på en gård med hundratalet mjölkkor i Hörby i Skåne. Det är ännu inte utrett hur gården smittats, eftersom ägaren inte köpt in några djur.

Lantbrukaren har tvingats avliva ett par kor och gården är spärrförklarad, inga djur får flyttas därifrån och nya får inte komma in, skriver NorraSkåne.se.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev