Souvas light – lättsaltad rostbiff på dovvilt
Souvas är samiska för kött som är både saltat och lättrökt – men här har vi bara försaltat köttet. Den lätt rökiga smaken bidrar muurikkabrasan med.
Sesamolja och sesamfrön ger rätten smak av Asien.
4 Personer
500 g rostbiff av dovvilt
2 msk havssalt
olja och smör
2 rödlökar i skivor
1 paksoi (asiatisk mangold) i bitar
4 snackpaprikor (eller vanlig paprika) i bitar
2 vitlökar i småbitar
3 msk sesamfrön
3 msk sesamolja
3 dl hemlagad rödvinssky (recept i Svensk Jakt nr 1, 2012)
eller 1 msk koncentrerad fond på flaska + 3 dl vatten
tabasco och peppar
Dagen innan:
Klyv rostbiffen i fyra delar och blanda med saltet. Låt ligga över
natten. Torka av köttet och skär det i tunna skivor.
Tillagning:
Se till att muurikkan är riktigt het – brasan ger färg och en liten
rökig ton till råvarorna.
Värm smör och lite olja i pannan. Lägg i köttet och fräs det
snabbt. Tillsätt lök, paksoi, paprika och vitlök och rör häftigt.
Avsluta med sesamolja, sesamfrön och allra sist rödvinssky.
Krydda med några droppar tabasco, peppar och eventuellt mer
salt.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.