Snabba kast tack vare jakten

Människans förmåga att kunna kasta är unik och en förutsättning för att våra förfäder skulle kunna jaga större bytesdjur. Men även i dagens jaktträning kan det vara bra att kunna skicka iväg en boll eller en dummy. Foto: Jan Henricson

Många är vi som beundrar spjutkastarens 90-meterskast, diskuskastarens elegans och baseballpitcherns fantastiska precision. Och det är tack vare jakten människan har förmågan att kasta.

Amerikanska forskare som studerat människans unika förmåga att kasta, beskriver i den vetenskapliga tidskriften Nature, och som TT refererar, hur viktig förmågan att kasta var för att våra förfäder skulle kunna döda större bytesdjur. Något som i sin tur var grundläggande för artens klättring på näringskedjan.
Fysiska förändringar under evolutionens gång har skapat förutsättningar för att människan skulle kunna kasta lång, hårt och pricksäkert. Axelpartiet har blivit bredare, överarmsbenet har vridits och midjan har blivit vidare.

Kast för jakt

I Natureartikeln tror forskarna att förändringarna skedde tidigt under utvecklingen, men att de verkliga framstegen gjordes när Homo erectus gjorde sitt intåg för ungefär två miljoner år sedan.
Genom att kunna kasta kunde de också jaga effektivare. Något som bidrog till att de fick äta bättre och därmed nå toppen på näringskedjan.
– Att äta mer kaloririk och fet mat kan ha bidragit till att våra förfäder växte sig större både när det gäller kropp och hjärna, och att de kunde breda ut sig på fler platser i världen, säger studiens huvudförfattare Neil Roach vid George Washington University.
Förmågan att kasta är något som människan är ensam om. För att ta reda på hur det fungerar rent fysiskt använde sig forskarna av modeller samt av kameror i 3D för att spela in kaströrelsen hos en baseballpitcher.
Man såg då att armen fungerar på ett sätt som kan liknas vid en slangbella.
– När människan kastar roterar vi först armen bakåt, från målet. Det är under den fasen som senor och ligament som korsar axeln sträcks och lagrar energi, säger Neil Roach.

Spetsig pinne

När armen förs framåt frigörs energin, vilket resulterar i ett snabbt kast. Forskarna drar slutsatsen att konsten att kunna kasta varit en fundamental del av människans utveckling.
De äldsta spjuten med stenspetsar som påträffats är cirka 500 000 år gamla. Men människan har jagat i minst två miljoner år.
– Det betyder att när människan jagade för ungefär en och en halv miljon år sedan, hade man inget dödligare att kasta än en spetsig träpinne. Om du ska döda något med det måste du kasta ganska hårt och träffsäkert, säger professor Daniel Lieberman vid Harvard University, enligt Nature och TT.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev