Slottsstek av älg

4 personer

1 kg älgstek
1 morot skalad och skuren i stora bitar
1 gul lök skalad och delad i fyra bitar
0,5 purjolök sköljd och skuren grovt
3 dl viltfond eller kalvfond
2 dl rödvin
2 lagerblad
1 kvist färsk timjan
6 enbär lätt stötta i mortel
5 dl vispgrädde
smör till stekning
salt och peppar

Gnid in steken rikligt med salt och peppar. Bryn den runt om i smör i en tjockbottnad järngryta. Tillsätt morot, lök och purjo, låt bryna med en stund.
Häll på vilt-/kalvfonden och vinet, tillsätt kryddorna. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt grytan sjuda sakta i 45–60 minuter tills steken blivit mör. Prova med en sticka. Den ska släppa lätt när man drar upp den. Vänd och ös steken några gånger under tiden.
Ta upp steken, linda in den i aluminiumfolie och låt vila i 15 minuter.
Häll grädden i grytan. Rör om och låt såsen koka ihop en stund. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen. Skär steken i tunna skivor och servera med pressad potatis, svartvinbärsgelé och pressgurka

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev