lördag 2 december

Skyddsjakt på varg med ”kontaktsökande beteende”

Vargen har varit synlig vid flera tillfällen och visar gärna upp sig för människor. Den här bilden togs i onsdags vid tre på eftermiddagen. Foto: Charlotte Björge

Vargen springer mellan gårdarna, till synes helt orädd för människor. Nu har länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på vargen.

Svensk Jakt berättade i fredags om den närgånga och orädda vargen i Sörmark, Torsby kommun. Hästägaren Charlotte Björge skickade då in en ansökan om skyddsjakt på vargen, men anmodades omedelbart av länsstyrelsen Värmland att komma in med ytterligare upplysningar om hur många gårdar som berörs negativt av vargen och vilka skrämselåtgärder som satts in.
– Men snälla! Jag jobbar heltid, på nätterna vakar jag hos mina ston! Jag måste få sova också och hinner inte sitta och svara på allt som länsstyrelsen vill veta. Mina ston fölar nu! Vargen är här nu, sa Charlotte Björge till Svensk Jakt.

Beslut morgonen efter
Och redan morgonen efter gav länsstyrelsen plötsligt muntligt besked om skyddsjakt på vargen. Idag, tisdag, skriver länsstyrelsen Värmland på sin webbplats: ”Lördagen 23 maj fattade länsstyrelsen beslut om skyddsjakt på en varg i Sörmark, Torsby kommun, som rört sig kring bebyggelsen under vintern. På den senaste tiden har den upprepade gånger observerats på mycket nära håll och varit svår att skrämma bort.
Länsstyrelsens bedömning är att det finns skälig grund för skyddsjakt enligt lagstiftningen och att det är den lämpligaste åtgärden eftersom vargen inte gått att skrämma bort. Vid de senaste tillfällena har vargen inte låtits sig skrämmas utan har i stället visat ett kontaktsökande beteende.”

Lättad hästägare
Charlotte Björge är lättad över länsstyrelsens beslut.
– Ja, absolut. Jag har ingenting mot varg, tvärtom. Men vi kan inte ha en varg på gården som är ute efter mina nyfödda föl och dessutom försöker leka med oss när vi går mot den, konstaterar Charlotte Björge.

Fakta

Skyddsjakten är tillåten under perioden från och med den 23 maj till och med den 21 juni.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev