Skyddsbyxor räddade vildsvinsjägare

Under en vildsvinsjakt i Agusa vilthägn blev två av hundförarna ordentligt mörbultade av vildsvin. Tack vare att de bar skyddsbyxor blev de inte uppsprättade.

Svensk Jakt Publicerad 15 maj 2013 - 16:08
Jöns-Lennart Andersson menar att hundförare i vildsvinsmarker har en billig försäkring i ett par skyddsbyxor.
Foto: Jan Henricson

 Jägare lägger ner tusentals kronor på skyddsvästar åt sina hundar. När det gäller den egna säkerheten är man inte alls lika generös, säger Jöns-Lennart Andersson på Jägareförbundet, ansvarig för Agusa vilthägn.
Efter en olycka då en jägare blev illa skuren av ett vildsvin för två år sedan utrustades hundförare och eftersöksjägare som går i Agusa med skyddsbyxor. Senast vid en jakt för två veckor sedan fick Jöns-Lennart Andersson kvitto på att det var en klok investering.

 

Omkullvräkta

Båda jägarna blev omkullvräkta av vildsvin. De blev blåslagna och mörbultade men tack vare byxorna uppstod inga sårskador. Utan skydd hade det förmodligen gått mycket illa, säger Jöns-Lennart Andersson.
I ett fall upptäckte en hundförare ett vildsvin som låg och tittade på honom. Han drog sig tillbaka och påbörjade en större kringgående rörelse. Då kom vildsvinet, som skjuten ur en kanon.
Hundföraren hade inte en chans. Han kastades iväg och slog sig ordentligt. I byxan vid vaden hade han ett stickhål, men beten hade stoppats av skyddsmaterialet, säger Jöns-Lennart Andersson.

 

Träffades i låret

Lite senare samma dag var det dags igen. Två jägare gick i högre gräs. De upptäckte först ett och sedan ytterligare ett vildsvin. Det tredje såg de inte förrän det var för sent.
Beten tog i låret på hundföraren och skar ett snitt, men han klarade sig tack vare skyddsbyxan. Sedan hakade beten tag i benfickan som praktiskt taget slets av, säger Jöns-Lennart Andersson.
Han har sett tillräckligt vid det här laget för att veta att skyddsbyxor gör nytta.
 Vi har ett flertal händelser med skadade jägare bara i Skåne varje jaktsäsong. Jag tycker att ett par byxor med skydd är en billig försäkring, säger Jöns-Lennart Andersson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev