Sen jaktstart hjälper forskare
I samband med älgforskning på Öland upptäckte forskarna att många embryon dör i älgkorna.
Upptäckten var möjlig i och med att den öländska älgjakten genomfördes föst i november förra året. I höst utvidgas forskningen. Förhoppningen är att fler jaktlag väljer att senarelägga jakten.
Forskningsprojektet som startade på Öland förra hösten visade bland annat att älgarna i stor utsträckning hade smittats av fästingfeber, samt att det fanns ett stort embryobortfall hos hondjuren. Det senare kunde konstateras tack vare att de öländska jägarna väntade med att jaga älg till början av november.
Jonas Malmsten, som är biträdande statveterinär och som samarbetat med de öländska jägarna i älgforskningsprojektet, har just kommit tillbaka till Sverige från en stor internationell konferens om viltsjukdomar i Kanada. Där har han berättat om resultaten av älgforskningen på Öland, något som enligt honom väckte stort intresse. Nu planeras för fortsättningen av projektet.
Senare älgjakt
Vi har försökt få fler områden att senarelägga älgjakten för att kunna studera embryoutvecklingen hos älgarna på fler ställen, säger han.
Jonas Malmsten berättar att ett område i Södertäljetrakten beslutat senarelägga älgjakten på hondjur och man hoppas på att ett område i Tibro och två andra i Småland ska ansluta sig.
Han berättar också att älgforskningsprojektet som startade på Öland ska utökas i höst. I samarbete med SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, kommer handjurens spermiekvalitet att undersökas. Två professorer i husdjursreproduktion på SLU deltar i forskningen.
Ett samband
Tidigare har det konstaterats ett samband mellan spermiekvalitet och embryodöd hos nötkreatur, säger Jonas Malmsten.
Han påpekar att man inom älgforskningen tidigare fokuserat på hondjur och inte undersökt handjurens roll lika mycket.
Magnus Johansson, som är vice ordförande i Mörbylånga älgskötselområde är positiv till att älgforskningen utökas.
Jag är väldigt glad för det här. Jakten måste styras av kunskap om viltets biologi, både nu och i framtiden. Man kan inte bara tro olika saker, säger han och tillägger att det var Ölandsjägarnas sökande efter kunskap som initierade älgforskningsprojektet.
På Öland blir det enligt Magnus Johansson även till hösten en senarelagd start för älgjakten.
Förutom den betydelse den senarelagda jakten har för forskningen så tycker jag bara det är fördelar med den. Det är till exempel enklare att ta hand om kött samt att brunsten är över. Det innebär att älgarna finns över större områden och fler jägare får chansen att se älg, säger han.
Ola Antonsson
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.